NATO sabiedrotie vienlaikus rīko mācības virs Baltijas un Melnās jūras

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO
Foto: Foto: Francijas Jūras spēki

3. martā ASV Gaisa spēku stratēģiskie bumbvedēji “B-1B Lancer” no 7. bumbvedēju brigādes veica treniņlidojumus Baltijas jūras reģiona gaisa telpā, tai skaitā pārlidojot pāri arī Latvijai, un līdzīgas mācības tobrīd notika arī virs Melnās jūras. Tur treniņlidojumos piedalījās Spānijas, Francijas un Rumānijas iznīcinātāji, kā arī  karakuģi no NATO 2. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas. Mācību galvenais mērķis - stiprināt NATO dalībvalstu  savstarpējo sadarbību un savietojamību.

Paceļoties no Norvēģijas, divi ASV Gaisa spēku bumbvedēji “B-1B Lancer” no 7. bumbvedēju brigādes Daiesas Gaisa spēku bāzē Teksasā trenēja sadarbību un savietojamību ar Dānijas gaisa spēku gaisa kuģi “F16D”, Polijas Gaisa spēku gaisa kuģi “F16C” un Itālijas un Vācijas Gaisa spēku iznīcinātājiem “Eurofighter”, kas šobrīd rotācijas kārtībā veic patrulēšanu NATO gaisa telpā virs Baltijas.

Vienlaicīgi tajā pašā dienā divi Francijas Gaisa spēku iznīcinātāji “Dassault Rafale” un divi Spānijas iznīcinātāji “F-18” pacēlās no Francijas lidmašīnu bāzes kuģa “Charles De Gaulle”, lai piedalītos mācībās virs Melnās jūras. Tajās piedalījās arī vairāki karakuģi no NATO 2. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas.

Image
NATO
Foto: Foto: Spānijas Gaisa spēki
Foto: Spānijas Gaisa spēki

Mācības atbalstīja arī trīs Rumānijas iznīcinātāji “F-16”, pret kuriem inscenētus uzbrukumus veica Francijas un Spānijas Gaisa spēku lidmašīnas, tai skaitā arī ar pretkuģu raķetēm. Treniņlidojumu laikā piedalījās arī NATO agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas (AWACS) lidmašīna, kā arī Itālijas Gaisa spēku degvielas uzpildes gaisa kugis “KC-767”.

Image
NATO
Foto: Foto: ac.nato.int
Foto: ac.nato.int
“Baltijas un Melnā jūras reģioni aliansei ir stratēģiski svarīgi. Šādi treniņlidojumi demonstrē NATO misijas galveno mērķi – atturēt potenciālā ienaidnieka agresiju, izvairīties no konfliktiem un saglabāt mieru reģionā,” saka NATO runas persona Oana Lungesku (Oana Lungescu).

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka 3. martā ASV Gaisa spēku stratēģiskie bumbvedēji “B-1B Lancer” no 7. bumbvedēju brigādes Daiesas Gaisa spēku bāzē Teksasā veica treniņlidojumus Baltijas jūras  reģiona gaisa telpā.

Image
NATO
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

B-1B Lancer” un Itālijas Gaisa spēku iznīcinātāji “Eurofighter” veica zemo lidojumu virs Viļņas un Rīgas lidlaukiem, tad “B-1B Lancer” eskortu nomainīja Vācijas Gaisa spēku iznīcinātāji ”Eurofighter” un veica pārlidojumu virs Tallinas lidlauka.

Misijas kontroli nodrošināja Kontroles un ziņošanas centrs “Lielvārde”.

Stratēģisko bumbvedēju treniņlidojumi demonstrē ASV ieguldījumu NATO kolektīvajā aizsardzībā un atturēšanas spēju.

Iepriekš šāds treniņlidojums Eiropā notika 2018. gada novembrī NATO militāro mācību  “Trident Juncture” laikā, kā arī pērn jūnijā un septembrī. 

Dalies ar šo ziņu