NATO Tulūzā veidos Militārā kosmosa izcilības centru

NATO
Sargs.lv/DefenseNews
Kosmosa tehnoloģiju izstāde Tulūzā Francijā
Foto: Foto: Pixabay.com

Francijas pilsēta Tulūza izvēlēta par mājvietu topošajam jaunajam NATO Militārā kosmosa izcilības centram, ziņo aizsardzības nozares ziņu portāls “DefenseNews.com”

Lai gan lēmums par jauno NATO Militārā kosmosa ekselences centra mājvietu pieņemts vēl 28. janvārī, tas oficiāli tika izziņots tikai 4. februārī.

Par jaunā ekselences centra mājvietu cīnījās arī Vācija, tomēr gala rezultātā izvēle kritusi par labu Francijai, jo jaunais NATO militārā kosmosa izcilības centrs tiks veidots līdzās Francijas Militārā kosmosa pavēlniecībai, kā arī līdzās Francijas Nacionālajam kosmosa studiju centram.

Kā norāda “DefenseNews” jaunais ekselences centrs būs divdesmit septītais šāda tipa izcilības centrs. Tā būs militārā organizācija, kura sagatavos un izglītos speciālistus no visām NATO dalībvalstīm un partnervalstīm. Šajā centrā tiks sagatavotas doktrīnas, analiētas dažādas gūtās mācības un uzlabota savstarpējā savietojamība un valstu spējas kosmosa jomā. Tāpat tiks veikti eksperimenti, testētas jaunas pieejas un koncepti.

Kā norāda NATO, jaunais militārā kosmosa ekselences centrs “piedāvās atzītu ekspertīzi un pieredzi, no kuras ieguvējas būs visas NATO dalībvalstis.  Vienlaikus alianses iekšienē tiks novērstas situācijas, kad notiek līdzekļu un resursu izlietošanas dublēšana.”

Kā ziņo “Defense News” Francija jau ir mājvieta šāda veida centram - Lionas-Mont Verdunas gaisa spēku bāzē atrodas Gaisa operāciju analīzes un simulācijas centrs

Francijas Bruņoto spēku ministrijas pārstāvis Hervē Grandžāns radio intervijā pauda gandarījumu par NATO lēmumu. “Tulūza ir Francijas kosmosa industrijas sirds. Te jau atrodas tādi uzņēmumi kā “Airbus” un “Thales”. Arī Francijas aizsardzības ministre Florence Parlī tieši šeit bija nolēmusi izveidot Kosmosa spēku pavēlniecību. Tādējādi mums jau šeit uz vietas ir visi vajadzīgie militārie speciālisti jaunajam centram.  Šī NATO izvēle bija loģiska, un mēs to vērtējam atzinīgi. ”

"Mēs esam ārkārtīgi priecīgi, ka NATO ir atzinusi Francijas izcilību kosmosa jomā, it īpaši Tulūzas reģionā. Tā ir ārkārtīgi laba ziņa Tulūzas pilsētai, Oksitānijas reģionam un visai kosmosa ekosistēmai, kas tur ir veidota, ” paziņojumā atzina Francijas Nacionālās asamblejas Aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Fransuāzs Dumā.

Gaidāms, ka pirmie 42 jaunā NATO Militārā kosmosa izcilības centra eksperti, no kuriem 25 būs Francijas speciālisti, tajā darbu sāks šovasar, savukārt pārējie darbu sāks līdz 2025. gadam.

Dalies ar šo ziņu