ĀM: NATO turpina atbalstīt Afganistānas miera procesu

NATO
LETA
Afganistāna
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

NATO turpina atbalstīt Afganistānas miera procesu, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Jānis Beķeris.

Videokonferences formātā 1.decebrī un 2.decembrī notika NATO ārlietu ministru sanāksmes videokonference, kurā tika skatīts arīdzan jautājums par NATO aiziešanu no Afganistānas. Sanāksmē attālināti piedalījās arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Beķeris uzsvēra, nemainīsies arī NATO apmācības misija Afganistānā "Resolute Support". Tāpat NATO turpinās atbalstīt Afganistānas drošības spēkus cīņā pret terorismu. Arī Latvijas dalība NATO vadītajā misijā saglabāsies.

Pēc Beķera paustā, saskaņā ar 2016.gadā Saeimā apstiprināto mandātu misijā Afganistānā piedalās līdz 30 karavīriem liels Latvijas militārais kontingents. Šobrīd Aizsardzības ministrija virza izskatīšanai Saeimā Latvijas dalības šajā misijā mandāta pagarināšanu līdz 2021.gada beigām.

ĀM pārstāvis skaidroja, ka NATO ārlietu ministru sanāksmē tika runāts par ASV lēmuma samazināt to spēku klātbūtni ietekmi uz NATO misijas mērķiem un nepieciešamajām spējām. Šobrīd ir secināts, ka misija spēj darboties un veikt savus uzdevumus, bet NATO turpinās vērtēt situāciju un NATO dalībvalstīm būs jāpieņem turpmākie lēmumi 2021.gada februārī, kad notiks NATO aizsardzības ministru sanāksme.

NATO dalībvalstīm būs jāizvērtē, vai NATO turpināt iesaisti, kas var kļūt par ilgtermiņa saistībām, vai arī pārtraukt atrašanos Afganistānā, kas savukārt var novest pie starptautisko teroristu nostiprināšanās Afganistānas teritorijā un atkāpšanās no starptautisko spēku sasniegtā, kas ir prasījis lielus sabiedroto zaudējumus. Tas būs NATO dalībvalstu vienbalsīgs lēmums, kuram sekos kopēja sabiedroto rīcība.

Dalies ar šo ziņu