NATO turpinās atbalstu Afganistānas miera procesam un palielinās klātbūtni Irākā

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO
Foto: Foto: NATO.int

NATO atbalsta tālāku Afganistānas miera procesu un ir gatava kopīgi pārrunāt tālāko iespējamo karaspēka samazināšanu, taču tādā gadījumā miera procesā aktīvi jāiesaistās arī grupējumam “Taliban”. Tā pēc NATO valstu aizsardzības ministru tikšanās paziņoja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Viņš atzina, ka nākamie mēneši Afganistānas miera procesam būs izšķiroši, tāpēc šī iespēja ir jāizmanto.

“NATO atbalsta Afganistānas miera procesu. NATO arī līdz šim samazinājis savu Afganistānā izvietoto karavīru skaitu. Mums bija 100 000 karavīru, bet tagad palikuši vien 12 000. Alianse, kā viens veselums, kopā iegāja Afganistānā un kopā lemsim par karaspēka izvešanu,” viņš uzsvēra.

Tiesa, pēc ģenerālsekretāra teiktā, savi nosacījumi jāizpilda arī grupējumam “Taliban”. Galvenokārt, jāsarauj jebkuras saites ar tādiem teroristiskajiem grupējumiem kā ISIS vai “Alqueda”.

Mums nav mērķis palikt Afganistānā ilgāk nekā vajadzīgs. Tomēr mēs nevaram no šī valsts aiziet priekšlaicīgi, lai tādējādi upurētu iepriekšējos gados sasniegto progresu. Šajā gadījumā ir svarīgi, lai Afganistāna nekļūtu par jaunu terorisma perēkli, no kurienes uzbrukumi vēlāk tiek vērsti pret mums. Tā ir ļoti būtiska dilemma, kas ir precīzi jāizvērtē,” atzina J. Stoltenbergs.

NATO ģenerālsekretārs arī atzina, ka miera procesu NATO nevairo Afgāņu kaujinieku  veiktie uzbrukumi. Nesen tādu piedzīvojuši Rumānijas bruņotie spēki. Lai gan pēdējā laikā uzbrukumu skaits ir mazinājies, vardarbības izbeigšana ir vienīgais ceļš uz pastāvīgu uguns pārtraukšanu.

NATO ģenerālsekretārs arī sacīja, ka ministru tikšanās laikā pārrunāta drošības situācija Irākā. Tikšanās laikā ministri nolēmuši palielināt atbalstu Irākas drošības spēku sagatavošanai, būtiski paplašinot apmācību misiju.

Viņš atzina, ka NATO personāls Irākā samazināts pēc piedzīvotās Covid 19 pandēmijas. Šobrīd NATO apmācības spēki Irākā atgriezušies pilnā apmērā. Lai arī aizvien drošības situācija šajā valstī ir izaicinoša, jau drīzumā tiks sāktas sarunas ar Irākas valdību par apmācības misijai norīkoto karavīru skaita palielināšanu.

“Mums šajā valstī ir 500 karavīru. Pagaidām nevaru runāt par paplašinātās misijas skaitliskajiem rādītājiem, bet tā būs krietni lielāka. Mēs esam sākuši detalizētu plānošanu, lai to prezentētu NATO valstu aizsardzības ministriem februārī. Tādējādi mēs redzēsim lielāku un paplašinātāku apmācības misiju Irākā,” atzina J. Stoltenbergs.

Jau ziņots, ka 22. un 23. oktobrī NATO valstu aizsardzības ministri piedalījās NATO aizsardzības ministru video sanāksmē, kurā apsprieda NATO aktualitātes, tostarp, taisnīgu aizsardzības sloga sadali, alianses īstenotās atturēšanas un aizsardzības stiprināšanu, sabiedrības noturības paaugstināšanu pret krīzēm, kā arī starptautisko operāciju īstenošanu Afganistānā un Irākā.

Dalies ar šo ziņu