Norfolkas bāzē ASV atklāj NATO Atlantijas pavēlniecību

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO
Foto: Foto: NATO.int

Oficiālā ceremonijā ASV Norfolkas bāzē Virdžīnijā tika paziņots, ka savu operacionālo kapacitāti sasniegusi NATO jaunā Atlantijas pavēlniecība.

Apvienoto spēku pavēlniecība Norfolkā izveidota, lai aizsargātu jūras ceļus starp Eiropu un Ziemeļameriku. Šī ir pirmā pavēlniecība kopš 2003. gada, kuras atbildība gulsies pār Atlantijas okeānu.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs savā uzrunā uzsvēra jaunās pavēlniecības nozīmīgumu. “NATO ir transatlantiska alianse, tādējādi arī Ziemeļatlantijas reģiona drošība ir svarīga Eiropas drošībai. Mūsu jaunā Atlantijas pavēlniecība nodrošinās apgādes ceļu drošību no Ziemeļamerikas līdz Eiropai.”

Jaunā NATO Atlantijas pavēlniecība atradīsies vienuviet ar ASV Otro floti. To vadīs ASV viceadmirālis Endrjū Lūiss (Andrew Lewis).

Tā nodrošinās savstarpēji saskaņotu spēku vadību, uzmanīs situāciju tās atbildības rajonā, vadīs mācības un izstrādās operacionālos plānus, kas aptver plašas ģeogrāfiskās teritorijas no ASV austrumu krasta, gar Grenlani, Islandi un Lielbritāniju, līdz pat Arktikai.

NATO ikdienas jūras operācijas aizvien tiks vadītas no Sabiedroto Jūras spēku pavēlniecības Apvienotajā Karalistē.

NATO aizsardzības ministri 2018. gada jūnijā nolēma pilnveidot sabiedroto komandvadības struktūru, ietverot tajā jaunveidoto Atlantijas pavēlniecību Norfolkā, kā arī  atbalsta un loģistikas pavēlniecību Ulmē Vācijā. Apvienotā pavēlniecība Norfolkā pievienosies divām NATO pavēlniecībām, kas atrodas Brunssumā Nīderlandē un Neapolē Itālijā.

Dalies ar šo ziņu