Šogad starptautiskās pretgaisa aizsardzības mācības “Tobruq Legacy 2020” notiek Lietuvā

NATO
Sargs.lv/NATO.int
Tobruq
Foto: Foto: courtesy Polish Air Force.

Ikgadējās starptautiskās militārās pretgaisa aizsardzības mācības “Tobruq Legacy 2020” šogad notiks Lietuvā. Laikā no 13. līdz 25. septembrim tajās piedalīsies pretgaisa aizsardzības vienības no tādām sabiedroto valstīm kā Čehijas, Francijas, Ungārijas, Latvijas, Lietuvas, Slovākijas un ASV, taču sadarbību ar NATO sabiedroto Gaisa pavēlniecību, kā arī Apvienoto Gaisa operāciju centru trenēs arī karavīri no Igaunijas, Itālijas un Polijas, ziņo Gaisa pavēlniecības sabiedrisko attiecību birojs.

Mācību “Tobruq Legacy 2020”mērķis ir pilnveidot kaujas spējas Baltijas valstu un NATO integrētās sistēmas ietvarā, ka arī trenēt spēju veikt pretgaisa aizsardzības operācijas. Šo divu nedēļu laikā mācību dalībnieki pilnveidos taktiku, paņēmienus un procedūras atbilstoši NATO kopējiem standartiem.

Šo mācību atslēgas vārds ir savietojamība, norāda Slovākijas Gaisa spēku virsnieks un NATO Gaisa pavēlniecības eksperts majors Pīters Fajciks (Peter Fajcik). “Savietojamība ir neaizstājama, ja mums ir jāapvieno NATO pretgaisa aizsardzības spēki, lai aizstāvētu savas teritorijas. Savietojamība ne tikai tehniskā ziņā, bet arī taktikas un procedūru ziņā,” viņš saka.

Līdz ar to mācību galvenais mērķis ir trenēt pāreju no nacionālās pretgaisa aizsardzības uz koalīcijas vadītu pretgaisa aizsardzības operāciju,  paredzot, ka NATO vada visas pretgaisa aizsardzības operācijas visā Baltijas reģionā. Šāda veida mācības ir ļoti nozīmīgas arī kopējās aizsardzības un atturēšanas politikas kontekstā.

Mācību aktīvās fāzes laikā dalībnieki testēs vairākus aizsardzības scenārijus, lai apvienotā un koordinētā veidā demonstrētu savas prasmes, nodrošinot efektīvu komunikāciju NATO komandķēdes ietvaros.

Lietuvas Gaisa spēku komanda pulkvežleitnanta Vitālija Sadrejeva (Vitalijus Sadrejevas) vadībā veikusi lielu mācību sagatavošanas un plānošanas darbu, vienlaikus rūpējoties par nepieciešamajiem profilaktiskajiem un aizsardzības pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai. Kā norāda majors P.Fajciks, pat koronavīruss nespēj izjaukt tradicionālās starptautiskās pretgaisa aizsardzības mācības.

“”Tobruq Legacy” vingrinājumu sērija tiek rīkota kopš 2015. gada, un tās pamatā ir cieša sadarbība pretgaisa aizsardzības jomā starp Čehiju un Slovākiju. Šī gada mācību uzņēmējvalsts Lietuva ir nodrošinājusi lieliskas apmācības vietas, līdz ar to visas iesaistītās valstis varēs pilnvērtīgi trenēt savas pretgaisa aizsardzības prasmes,” tā majors P.Fajciks no Slovākijas Gaisa spēkiem.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka šogad mācībās “Tobruq Legacy 2020” Lietuvā piedalīsies  vairāk nekā 750 dalībnieku no ASV, Čehijas, Francijas, Igaunijas, Itālijas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas, Ungārijas, Vācijas un Latvijas. Mācībās piedalīsies vairāk nekā 30 karavīru un zemessargu no NBS Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības diviziona, Gaisa telpas novērošanas eskadriļas un Zemessardzes 17. kaujas atbalsta bataljona.

Militārās pretgaisa aizsardzības mācībās “Tobruq Legacy 2020” Lietuvā notiek no 13. līdz 25. septembrim – Karmelavā un Šauļos.

Dalies ar šo ziņu