NATO 1. pastāvīgā jūras grupa veic kopīgus vingrinājumus ar Lietuvas Jūras spēkiem Baltijas jūrā

NATO
Sargs.lv/mc.nato.int
bilde
Foto: Foto: Impact Press Group/SIPA/Scanpix

Noslēgušās NATO 1. pastāvīgā jūras grupas militārās mācības, kurās piedalījās arī vairāki Lietuvas Jūras spēku flotes kuģi. Mācības norisinājās no 20. - 28. augusta Baltijas jūrā, vēsta NATO oficiālā ziņu vietne “nato.in”.

Militāro mācību mērķis bija pārbaudīt sabiedroto spējas karadarbībā, veicot meklēšanas un glābšanas uzdevumus, bojājumu kontroli un briesmās nonākuša kuģa glābšanu, pretgaisa aizsardzību, kā arī imitēja zemūdeņu karadarbību.

Mācībās bija iesaistīti NATO 1. pastāvīgā jūras grupa, Lietuvas flote, gaisa spēki un Lietuvas Jūras glābšanas koordinācijas centrs. Vingrinājumā NATO 1. pastāvīgās jūras grupas karakuģis “Corte-Real”, fregate “HMCS Toronto” un helikopters veica uzdevumus ar Lietuvas jūras spēku patruļkuģiem “Selis”, “Skalvis”, kā arī ar vienu no Lietuvas helikopteriem, tādējādi nodrošinot augstu sadarbspējas līmeni starp sabiedrotajiem spēkiem.

Pastāvīgie Jūras spēki un sabiedrotie regulāri organizē kopīgas daudznacionālas mācības, lai uzturētu visaugstāko gatavības līmeni un kaujas spējas.

Tāpat NATO 1. pastāvīgā jūras grupa jau augusta sākumā devās vizītē uz ostu Klaipēdā, Lietuvā, kur norisinājās vairākas koordinācijas sanāksmes, lai izstrādātu sarežģītā vingrinājuma plānu. Savukārt sadarbības starp NATO un sabiedrotajiem bijusi atbildīga, ievērojot visus Covid – 19 drošības pasākumus.

“Pastāvīgie Jūras spēki un sabiedrotie regulāri veic sarežģītus daudznacionālus mācību vingrinājumus, lai saglabātu visaugstāko gatavības līmeni un kaujas spējas,” uzsvēra NATO 1. pastāvīgās jūras grupas komandieris flotiles admirālis Žuzē Antoniu Mironešs (Jose Antonio Mirones).

NATO. 1. jūras grupas klātbūtne Baltijas jūrā ir regulāra, kas veicina sabiedroto sadarbspējas, ļaujot NATO spēkiem uzturēt gatavību krīzes vai kara gadījumā. Savukārt kā daļa no daudznacionālajiem vingrinājumiem ir arī NATO 1. pastāvīgās jūras grupas vizītes uz sabiedroto un partnervalstu ostām.

Dalies ar šo ziņu