NATO Gaisa un Jūras spēki aizvadījuši kopīgas integrācijas mācības Baltijas jūrā

NATO
Sargs.lv/ac.nato.int
mācības
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

NATO Pirmā patstāvīgā karakuģu grupa, dodoties uz Rīgu, Baltijas jūrā aizvadījusi jūras un gaisa spēku sadarbības operāciju ar Baltijas gaisa telpā patrulējošajiem NATO iznīcinātājiem un alianses agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas (AWACS) lidmašīnu.

Mācības aizvadītas ceturtdien, kad sabiedroto kuģi un lidmašīnas veica jūras- gaisa integrācijas treniņu, izmantojot izdevību uzlabot savstarpējo savietojamību un sadarbības prasmes, kā arī ļaujot apkalpēm uzlabot taktiskos paņēmienu un procedūru izpildi.

Šīs mācības bija iespējams aizvadīt, pateicoties ciešai NATO Gaisa operāciju un Jūras operāciju pavēlniecības sadarbībai.

NATO Pirmā patstāvīgā kuģu grupa ir augstas gatavības jūras spēku kuģu grupa, tā patrulē Ziemeļeiropas ūdeņos, Baltijas jūrā un Atlantijas okeānā. Pa ceļam uz Rīgas ostu tās sastāvā ietilpstošie kuģi - Kanādas Jūras spēku kuģis “Toronto” un Portugāles Jūras spēku kuģi “Corte Real” Baltijas jūrā aizvadīja pretgaisa aizsardzības mācības. NATO AWACS tipa lidmašīna mācību laikā nodrošināja ar izlūkošanas informāciju Spānijas gaisa spēku iznīcinātājus F-18 un Francijas gaisa spēku iznīcinātājus “Mirage 2000”, kuri, saskaņā ar mācību uzdevumu veica uzlidojumus kuģiem. Šobrīd gan Francijas, gan Spānijas gaisa spēku piloti aizvada kopīgu patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā. Savukārt NATO AWACS lidmašīna un NATO kontroles un ziņošanas centri Baltijas valstīs kontrolēja starptautiskās mācības, nodrošinot vadības un komunikāciju kanālus.

"Šīs savstarpējās savietojamības un integrācijas mācības bija iespējamas, pateicoties ciešai koordinācijai un sadarbībai starp NATO Gaisa spēku pavēlniecību un NATO Jūras spēku operāciju pavēlniecību," uzsvēra Sabiedroto Gaisa spēku pavēlniecības Operāciju štāba priekšnieka vietnieks ASV Gaisa spēku brigādes ģenerālis Endrjū Hansens (Andrew Hansen), kurš gaisa operāciju centrā Ramšteinā Vācijā pārraudzīja gaisa un jūras operāciju integrācijas mācību gaitu. " Šādi mēs demonstrējam NATO atbildes spējas, kā arī paaugstinām savstarpējo iesaistes līmeni kopējās mācībās,” viņš piebilda.

“Šīs bija lieliskas mācības, kurās tika skaidri demonstrēta mūsu bruņoto spēku spēja darboties dažādās vidēs, kas ir pamatā efektīvai NATO atturēšanai un aizsardzībai. Mācībās tika demonstrēta gaisa spēku fleksibilitāte mērķu atpazīšanā un ātra uzdevuma izpildē,” uzsvēra ģenerālis E. Hansens.

"NATO mērķis ir aizsargāt visu dalībvalstu brīvību un drošību, savukārt nebeidzama militārā plānošana un pastāvīgs mācību process nodrošina, ka NATO joprojām ir pilnībā gatava veikt visas misijas, kas vajadzīgas kolektīvās aizsardzības nodrošināšanai," sacīja NATO Jūras spēku pavēlniecības aktivitāšu vecākais pārraugošais virsnieks, Vācijas Jūras spēku viceadmirālis Hanss-Jorgs Detlefsens (Hans-Jörg Detlefsen).

Dalies ar šo ziņu