NATO saņem ceturto bezpilota izlūklidmašīnu

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO
Foto: Foto: Falk Plankenhorn/NATO.int

NATO saņēmusi ceturto bezpilota lidaparātu, kas turpmāk būs paredzēts alianses Virszemes izlūkošanas sistēmas izveidei, kurā kā viena no dalībvalstīm iesaistījusies arī Latvija.

Bezpilota lidaparāts pacēlās no Edvardas gaisa spēku bāzes Kalifornijā ASV un pēc 22 stundu lidojuma aizvadītajā nedēļā nosēdās Sigonellas gaisa spēku bāzē Sicīlijas salā Itālijā.

Aliansē norāda – ceturtās bezpilota lidmašīnas saņemšana tikai divas nedēļas pēc tam, kad tika piegādāta trešā lidmašīna atspoguļo kārtējo sekmīgo soli NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas gaisa flotes attīstībā ko kopumā veidos pieci bezpilota lidaparāti.

“Ceturtās izlūklidmašīnas ierašanās palielina mūsu iespējas dublēt misijas un panākt lielāku elastību lidmašīnu izmantošanā. NATO AGS spēki turpina virzīties uz priekšu, lai kļūtu par galveno NATO reģionālo agrās brīrināšanas norāžu sniedzēju alianses dalībvalstīm,” paziņoja NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas spēku komandieris brigādes ģenerālis Hjūstona Kantvels (Houston Cantwell).

Kopumā līdz 2020. gada beigām paredzēts pabeigt 5 RQ-4D “Phoenix” dronu piegādi. Tie visi būs bāzēti Sigonellas Gaisa spēku bāzē un ir daļa no NATO kopēji uzturētās NATO Virszemes novērošanas sistēmas, kuras izstrādē piedalījušas 15 dalībvalstis, tai skaitā arī Latvija.

NATO Virszemes novērošanas sistēma (Alliance Ground Surveillance system) ir speciāli NATO izstrādāts novērošanas komplekss, kas pielāgots NATO izlūkošanas un novērošanas prasību nodrošināšanai.

Dalies ar šo ziņu