NATO finansē infrastruktūras pilnveidi Igaunijas militārajā bāzē Tapā

NATO
Sargs.lv/Nato.int
NATO
Foto: Foto: Ardi Hallismaa, Igaunijas Aizsardzības spēki

Lai stiprinātu skaitliski lielu sabiedroto spēku uzņemšanas kapacitāti, NATO finansējis lielāko daļu izmaksu Igaunijas Tapas militārās bāzes infrastruktūras labiekārtošanā. Tas ietver gan jaunu kazarmu ierīkošanu sabiedroto spēku karavīru izmitināšanai, gan transportlīdzekļu un ekipējuma noliktavu, gan medicīnas centra ēku un helikoptera nosēšanās laukuma izbūvi. 

Jaunizveidotā infrastruktūra turpmāk spēs uzņemt daudz lielākus sabiedroto spēkus, kuri Igaunijā ierodas, piemēram, uz starptautiskajām militārajām mācībām vai citiem manevriem. Objekts kalpos kā gatava lauka nometne īstermiņa vingrinājumu un izvietošanas vajadzībām. Tas arī palīdzēs nodrošināt elastīgu un ātru NATO spēku pārvietošanos visā Baltijas teritorijā, ieskaitot NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības spēkus (VJTF). Projekta izmaksu lielākā daļa – ap 20 miljoniem eiro – finansēta no NATO Drošības investīciju programmas (NATO Security Investment Programme – NSIP) līdzekļiem.

Kā norāda NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, infrastruktūras labiekārtošana Igaunijas militārajā bāzē Tapā demonstrē vienlīdzīgu finansējuma un arī atbildības sloga sadalījumu sabiedroto vidū. “Tas ir arī piemērs tam, kā sabiedrotie pilda saistības, kuras viņi uzņēmās Velsas samitā 2014. gadā un Varšavas samitā 2016. gadā, lai palielinātu NATO spēju ātri un efektīvi stiprināt savus Austrumu sabiedrotos,” sacīja J. Stoltenbergs.

NATO Drošības investīciju programmas (NSIP) mērķis ir nodrošināt NATO militāro spēju attīstību atbilstoši NATO Stratēģisko pavēlniecību noteiktajām militārajām prasībām. Programma pamatā atbalsta investīcijas divu veidu spēju blokos – infrastruktūras attīstībā un komandvadības, sakaru, IT tehnoloģiju jomā. NATO Drošības investīciju programmas finansējuma saņēmējas var būt gan alianses dalībvalstis, gan NATO aģentūras, piemēram, NATO Komunikāciju un informācijas aģentūra (NATO Communication and Information Agency – NCIA) un NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūra (NATO Support and Procurement Agency – NSPA).

Dalies ar šo ziņu