Lietuva: NATO galīgi apstiprinājusi atjauninātos Baltijas valstu un Polijas aizsardzības plānus

NATO
LETA-BNS
NATO
Foto: Foto: AP/Scanpix

NATO galīgi apstiprinājusi atjauninātos Baltijas valstu un Polijas aizsardzības plānus, panākot kompromisu ar Turciju, kas vienīgā bloķēja šo lēmumu, otrdien ziņu aģentūrai BNS apliecinājis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

"Šobrīd varam teikt, ka jautājums faktiski ir saskaņots. Tie [plāni] ir apstiprināti," viņš norādījis.

Baltijas valstu aizsardzības plānus alianse pirmo reizi apstiprināja 2010.gadā, bet Lietuva, Latvija, Igaunija un Polija aicinājušas tos regulāri atjaunināt, taču Turcija vienīgā atteicās apstiprināt jaunos plānus, kamēr netiks ņemtas vērā tās intereses.Vislielākās domstarpības izcēlās ap Turcijas vēlmi panākt, lai Sīrijas ziemeļos darbojošies kurdu kaujinieki tiktu atzīti par teroristiskiem grupējumiem.

Decembrī notikušajā NATO samitā alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja, ka dalībvalstu līderi apstiprinājuši jaunus aizsardzības plānus Baltijas valstīm un Polijai. Tomēr, lai tie stātos spēkā bija jāpabeidz formālās procedūras, bet Ankara tās bremzēja, izvirzot savas prasības.

Kā norādījis Linkevičs, pirmdien viņš runājis ar savu Turcijas kolēģi un pateicies viņam par konstruktīvu attieksmi. Tomēr Lietuvas ārlietu ministrs atteicies sīkāk stāstīt par to, kā izdevies panākt kompromisu.

"Es neko īpaši sīkāk negribētu teikt. Pērn decembrī Londonas samitā tika pieņemts politisks lēmums, par ko arī tika paziņots, bet vēl palika nogludināšana, saskaņošana, un šis process ieilga tik, cik ieilga," viņš izteicies.

"Lēmums ir pieņemts, un šis lēmums ir sekmīgs, ar ko varam cits citu apsveikt, ko es vakar arī darīju sarunā ar kolēģi Turcijā," piebildis ministrs.

"Tas ir normāls process, jo aliansē visi lēmumi, vai nu tie būtu operacionāli, finansiāli vai militāri, tiek pieņemti tikai vienojoties, panākot konsensu. Tam vajag tik daudz laika, cik vajag, un varbūt dažkārt tas ieilgst, bet NATO jau ar to arī izceļas, ka ņem vērā visu dalībvalstu intereses, un lēmumu, kad tas pieņemts, pilda visi," sacījis Linkevičs. "Saskaņošanas fāze ir pabeigta, seko īstenošana, tādēļ ļoti svarīgs darbs jau gaida arī militārpersonas un aizsardzības plānotājus."

"Turcija kā vienmēr konstruktīvi piedalījās procesā, tā vienmēr principiāli aizstāv savas intereses visos jautājumos, un arī šis gadījums nebija izņēmums. Tas, kas norisinājās, nebija vērsts pret Baltijas valstīm vai Lietuvu, un tas ne vienreiz vien tika uzsvērts," viņš norādījis, piebilzdams, ka rezultāts ir "pozitīvs un apsveicams".

Par lūzumu sarunās otrdien pirmais pavēstīja Lietuvas ziņu portāls "Delfi.lt".

NATO amatpersonas parasti publiski nekomentē aizsardzības plānu apspriešanas fāzes. Aizsardzības plāni ir slepeni, bet Lietuvas amatpersonas regulāri aicina sabiedrotos nodrošināt pienācīgu pretgaisa aizsardzību un operatīvāku sabiedroto spēku dislocēšanu krīzes gadījumā.

Dalies ar šo ziņu