Sabiedroto zemūdenes un karakuģi tiekas vērienīgās militārajās mācībās “Dynamic Mongoose” Islandē

NATO
Sargs.lv/Stripes.com/Nato.int
NATO
Foto: Foto: NATO.int

NATO militārajās mācībās “Dynamic Mongoose”, kas sākās 29. jūnijā Tālajos Ziemeļos pie Islandes krastiem, piedalās gan zemūdenes un karakuģi, gan lidmašīnas un personāls no sešām NATO dalībvalstīm. Reģionā, kurā pēdējā laikā ievērojami pieaugušas Krievijas agresijas izpausmes, sabiedrotie kopīgi trenējas zemūdens un virsūdens kaujas vingrinājumos, lai tādejādi demonstrētu NATO atturēšanas politiku.

NATO Zemūdeņu pavēlniecības pakļautībā esošās zemūdenes no Francijas, Vācijas, Norvēģijas, Apvienotās Karalistes un Amerikas Savienotajām Valstīm mācību laikā trenējas kopā ar karakuģiem no Kanādas, Norvēģijas, Apvienotās Karalistes un ASV, savukārt Islande kā uzņemošā valsts nodrošina loģistikas atbalstu Reikjavīkā. Mācībās piedalās arī jūras patruļas lidmašīnas no Francijas, Norvēģijas, Apvienotās Karalistes un ASV.

Kopumā NATO militārajās mācībās “Dynamic Mongoose”, kas notiks līdz 10. jūlijam, pārstāvēti pieci karakuģi, piecas zemūdenes un pieci jūras patruļas gaisa kuģi.

Tā kā Krievija pēdējā laikā Arktikā un Atlantijas okeāna ziemeļdaļā nostiprina savu militāro klātbūtni, izrādot aizvien vairāk agresijas, šīs mācības ir daļa no NATO atturēšanas politikas.

Kā norāda NATO Jūras spēku pavēlniecības komandieris viceadmirālis Keits Blaunts (Keith Blount), galvenais mācību mērķis ir trenēt sabiedroto spēku zemūdens un virsūdens kaujas spēju savietojamību.

“Šādi vingrinājumi ļauj uzlabot NATO un sabiedroto valstu kaujas spējas visaugstākajā līmenī, ieskaitot arī pretzemūdens kaujas. “Dynamic Mongoose” mācības sekmē mūsu kopējās spējas būt gataviem dažādām militārām operācijām miera laikā, krīzēs un konfliktos. Paldies Islandei kā uzņemošajai valstij,” viņš norāda.

Savukārt NATO Zemūdeņu pavēlniecības komandieris flotiles admirālis Endrjū Burčers (Andrew Burcher) atzīst – NATO ikgadējās zemūdens kaujas mācības “Dynamic Mongoose ” joprojām ir viens no visizaicinošākajiem vingrinājumiem un lieliska iespēja NATO valstu jūras spēkiem praktizēt un novērtēt savas virszemes un zemūdens kaujas spējas izaicinošajā vidē Atlantijas okeānā dažādu potenciālo draudu gadījumā.

Tikmēr ASV Jūras spēku komandieris Eiropas un Āfrikas reģionā admirālis Džeimss Fogo (James Foggo) norāda – “Maskava ir izvēlējusies agresīvu pieeju Arktikai, pārņemot vecās padomju bāzes un izvietojot pretgaisa aizsardzības sistēmas. Arktikā redzam jaunu jūrniecības konkurenci, tāpēc nepieciešamas spēcīgas jūras kara flotes, lai aizsargātu kopīgās intereses un nodrošinātu savlaicīgu tirdzniecības plūsmu.”

Viņš piebilda, ka ASV nobažījušās arī par to, ka Krievijas spēki, kļūstot aizvien aktīvāki šajā reģionā, varētu sabojāt zemūdens kabeļus, kuri pārraida lielāko daļu elektronisko datu starp ASV un Eiropu.

NATO norāda, ka militārās mācības notiek, stingri ievērojot visus drošības pasākumus, lai izvairītos no iespējamās saslimšanas ar Covid-19 – tas attiecas gan uz ostas apmeklējumu, gan mācību norisi jūrā.

Dalies ar šo ziņu