ASV Gaisa spēku bumbvedēji B-52 piedalījušies mācībās “Baltops”

NATO
Sargs.lv/ usafe.af.mil
B-52
Foto: Foto: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Damon Grosvenor

Šonedēļ divi ASV Gaisa spēku stratēģiskie bumbvedēji “B-52 Stratofortress” no 5.bumbvedēju brigādes Minotas Gaisa spēku bāzē Ziemeļdakotā veica tālos lidojumus uz Baltijas reģionu, lai piedalītos starptautiskajā jūras spēku mācību operācijā “Baltops”, vēsta ASV Gaisa spēku Eiropas un Āfrikas pavēlniecība.

Šogad aprit 49 gadadiena, kad tiek rīkotas mācības “Baltops”, kas vērstas uz dažādu uzdevumu izpildi Baltijas jūrā. Šogad tajā piedalās 19 NATO dalībvalstu un partnervalstu kuģi un lidmašīnas. Tajās karavīri trenē pretgaisa aizsardzību, aizsardzību no zemūdenēm, kuģu savstarpējo sadarbību, kā arī pretmīnu pasākumus.

Šajās mācībās ASV bumbvedēji trenēja arī savstarpējo sadarbību ar Baltijas gaisa telpā patrulējošajiem Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku iznīcinātājiem “Typhoon” un Francijas Gaisa spēku iznīcinātājiem “Mirage 2000”.

Image
B-52
Foto: Foto: Estonian Air Force
Foto: Estonian Air Force

Mācību uzdevuma laikā B-52 bumbvedēji veica zemo pārlidojumu virs ASV Jūras spēku kara kuģa “USS Mount Whitney”, kas ir ASV Jūras spēku 6.flotes komandkuģis, kas norīkots “Baltops” vingrinājumam.

“Šādi stratēģisko bumbvedēju tālie lidojumi virs Baltijas reģiona ir mūsu atturēšanas spēju redzama demonstrēšana globālā mērogā,” uzsvēris ASV Gaisa spēku komandieris Eiropā un Āfrikā ģenerālis Džefs Harigans (Jeff Harrigian).

“Mūsu līdzdalība mācībās “Baltops” nodrošina mums iespēju stiprināt saites ar NATO partneriem, kopā darbojoties gan gaisa gan jūras telpā,” viņš sacīja.

Image
B-52
Foto: Foto:Estonian Air Force
Foto: Estonian Air Force

Lai nodrošinātu nepārtrauktu bumbvedēju lidojumu no Minotas bāzes ASV, bumbvedēju degvielas uzpildē tika iesaistīta Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku lidmašīna “KC-135 Stratotanker” no 100. Gaisa uzpildes brigādes Mildenhallā Lielbritānijā.

ASV Gaisa spēku pavēlniecība Eiropā un Āfrikā norāda, ka  šāda ASV Gaisa spēku iesaiste starptautiskās mācībās veicina profesionālu attiecību vairošanu, kā arī uzlabo savstarpējās koordinācijas iespējas ar sabiedroto un partnervalstu bruņotajiem spēkiem, kas var noderēt krīžu gadījumā.

Dalies ar šo ziņu