NATO valstis kopīgi gatavosies otrajam Covid-19 izplatības vilnim

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO
Foto: Foto: NATO.int

NATO aizsardzības ministri vienojušies spert kopīgus soļus, lai alianse būtu daudz sagatavotāka iespējamajam Covid-19 pandēmijas otrajam vilnim, tā pēc aizvadītās NATO aizsardzības ministru tikšanās paziņoja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Viņš uzsvēra, ka NATO ir gatava sniegt atbalstu civilajām iestādēm, gadījumā, ja pasauli atkal piemeklēs koronavīrusa pandēmija.

Image
NATO
Foto: Foto: NATO.int
Foto: NATO.int
“Mēs vienojāmies par jaunu operāciju plānu, lai atbalstītu sabiedrotos un partnervalstis. Tāpat mēs vienojāmies veidot medicīniskā aprīkojuma un aizsarglīdzekļu krājumus, kuri būtu vajadzīgi pandēmijas mazināšanai. Vēl mēs vienojāmies veidot jaunu fondu, no kura mēs varētu ātri iegūt gan medicīniskās preces, gan pakalpojumus,” žurnālistiem sacīja ģenerālsekretārs.

J. Stoltenbergs apsveica vairāku valstu rīcību, kuras piekritušas ziedot medicīnas aprīkojumu kopīgo krājumu vajadzībām, kā arī atvēlējušas šādu krājumu izveidei nepieciešamo finansējumu. “Tas ir skaidrs signāls NATO sabiedroto vienotībai un solidaritātei,” piebilda ģenerālsekretārs.

Tāpat alianse apņēmusies spert plašākus soļus, lai tā būtu spējīga dot vienotu atbildi jebkura veida veselības apdraudējuma riskiem nākotnē.

Vienlaikus tikšanās laikā pārrunāta arī alianses valstu noturība šādiem izaicinājumiem.

Image
NATO
Foto: Foto: NATO.int
Foto: NATO.int
“Mums jābūt spējīgiem aizsargāt savu kritisko infrastruktūru – tādu, kā civilās transporta līnijas, energoapgādi un komunikācijas. Noturība ir aizsardzības pirmā līnija, tādējādi arī mūsu visu kolektīvā drošība lielā mērā ir atkarīga no tās,” pauda ģenerālsekretārs, piebilstot, ka NATO valstu aizsardzības ministri nolēmuši atjaunot vadlīnijas noturības veicināšanai, īpašu uzmanību pievēršot kiberdraudiem, kritisko preču piegādes ķēžu drošībai, kā arī ārvalstu īpašnieku kontrolei stratēģiskajos uzņēmumos.

NATO ģenerālsekretārs apliecināja, ka arī otrā Covid-19 pandēmijas viļņa laikā NATO cieši sadarbosies ar Eiropas Savienību un citiem starptautiskajiem partneriem. Sadarbība ar Eiropas Savienību īpaši svarīga tādās jomās kā kiberdraudu un dezinformācijas novēršana. “Mūsu stratēģiskā partnerība ļauj būt daudz drošākai gan Eiropas Savienībai, gan NATO,” piebilda J. Stoltenbergs.

Dalies ar šo ziņu