ASV un sabiedroto valstu Gaisa spēki atsāk liela mēroga militārās mācības virs Ziemeļjūras

NATO
Sargs.lv/Stars and Stripes
Mācības
Foto: Foto: MELODY W. HOWLEY/U.S. AIR FORCE

ASV Gaisa spēku iznīcinātāji un gaisa tankkuģi no visas Eiropas apvienojās mācībās virs Ziemeļjūras, lai veiktu īsā laikā plānotu vingrinājumu, kas simulēja liela mēroga ienaidnieku spēku uzbrukumu, raksta ASV militāro ziņu izdevums “Stars and Stripes”.

Šajā nedēļā notikušās vienu dienu ilgās mācības rīkoja ASV Gaisa spēku 48. kaujas vienības, kas izvietota Karalisko gaisa spēku bāzē Lakenhītā, Lielbritānijā. Vingrinājumā bija iesaistīti 16 sabiedroto gaisa kuģi, kuru uzdevums bija pārtvert 18 pretiniekus pirms tie sasniedza Anglijas piekrasti.

Amatpersonas norādījušas, ka aizvadītā mācību operācija bija pirmais tik liela mēroga gaisa spēku vingrinājums Eiropā kopš koronavīrus krīzes sākuma, kā dēļ tika atcelti vairāki citi plānotie vingrinājumi.

“Stars and Stripes” uzsver, ka tik sarežģīti mācību pasākumi parasti tiek plānoti vairākus mēnešus un prasa vērā ņemamu atbalstu. Tomēr, kā medijam norādījuši vingrinājuma dalībnieki, ASV gaisa spēku vienības Eiropā, jo īpaši to jaunie piloti, sākuši ātri plānot notikumus, izmantojot telekonferenču rīkus un citus attālinātas saziņas līdzekļus.

Mācības esot sāktas plānot 45 dienas pirms vingrinājuma, kā arī liela daļa darbu pabeigti vien dienu pirms mācību norises.

“Kad pavasarī gatavoju mācību plānu, izskatījās, ka ļoti daudz no tā mēs palaidīsim garām, bet tā nebūt nav noticis. Acīmredzot ir sagaidāmi daži izaicinājumi, jo sākotnēji mums bija jāsamazina daļa lidojumu, bet tas nekad nav ietekmējis mūsu operācijas,” sacīja Vācijas Spandahelmas gaisa bāzē, izvietotās 48. kaujas vienības iznīcinātāju eskadras ieroču un taktikas vadītājs majors Šons Fūts (Sean Foote).

Vingrinājumā piedalījās gaisa spēku vienības no Karalisko gaisa spēku bāzes Lakenhītā, Karaliskās gaisa spēku bāzes Mildenhalā, kā arī ASV 52. iznīcinātāju vienība no Spandahelmas, 31. aviobrigādes vienība no Itālijas Aviano aviācijas bāzes, kā arī Vācijas Gailenkirkas gaisa bāzē izvietotie NATO gaisa spēki.

Tāpat vingrinājumā piedalījās 35 gaisa kuģi, tai skaitā iznīcinātāji “F-15 Eagle”, zpildes lidmašīnas “KC-135 Stratotanker”, kā arī NATO gaisa brīdināšanas un kontroles sistēmas AWACS gaisa kuģis.

Amatpersonas akcentēja, ka vingrinājuma scenārijā simulētajiem pretiniekiem bija tādas pašas spējas, kā reālajiem potenciālajiem pretiniekiem.

“Ja būtu viegli un mēs katru reizi uzvarētu pretinieku. Tādā gadījumā šādi vingrinājumi nevienam neko nedotu,” sacīja majors Š. Fūts, piebilstot, ka jūnijā Spandahelmā plānots rīkot līdzīgu vingrinājumu. Majors norādījis, ka nākotnes mērķis ir arī iesaistīt citus NATO sabiedrotos.

Dalies ar šo ziņu