Spānijas Gaisa spēki noslēgs pirmo mēnesi, vadot Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misiju

NATO
Sargs.lv/NATO.int
Spānija
Foto: Foto: NATO.int

Drīzumā Spānija Gaisa spēki būs aizvadījuši pirmo mēnesi, vadot NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijas rotāciju, kurā līdz ar Spānijas gaisa spēku iznīcinātājiem piedalās arī Lielbritānijas un Francijas gaisa spēki.

Spānijas gaisa spēki izvietoti Šauļu gaisa bāzē Lietuvā. Līdz ar Spānijas iznīcinātājiem Šauļos izvietotas arī Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku lidmašīnas, kamēr Francijas gaisa spēku iznīcinātāji kā bāzes lidlauku izmanto Amari gaisa spēku bāzi Igaunijā.

“Covid-19 pandēmija ir pārbaudījums mums visiem. Nosakot pareizās procedūras un cieši sadarbojoties ar sabiedroto kolēģiem, mēs esam spējuši ierobežot infekcijas izplatību šajā bāzē, tādējādi rodot pamatu veiksmīgai misijas izpildei, ”sacīja Šauļu gaisa bāzes komandieris Lietuvas gaisa spēku pulkvežleitnants Antans Matutis.

Image
Spānija
Foto: Foto: NATO.int
Foto: NATO.int

“Mana valsts aktīvi atbalstīs NATO misiju gandrīz trīsarpus tūkstošu kilometru attālumā no Saragosas Spānijā, kur ir mūsu vienības mājvieta un no kurienes tiek veikta gaisa patrulēšana virs Spānijas teritorijas,” sacīja Spānijas kontingenta komandieris pulkvežleitnants Hesuss Gutjeress Gallego (Jesús Gutiérrez Gallego).

 "Neskatoties uz pašreizējo saspringto situāciju, kas ietekmē visas NATO valstis, mēs esam šeit, lai vadītu šo misiju kā Spānijas solidaritātes un apņēmības apliecinājumu NATO un Baltijas valstīm," viņš sacīja.

Image
Spānija
Foto: Foto: NATO.int
Foto: NATO.int

NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas operācija ir aizsardzības misija, kuras laikā sabiedrotie patrulēšanai Baltijas valstu gaisa telpā sūta savu gaisa spēku iznīcinātājus

Image
Spānija
Foto: Foto: NATO.int
Foto: NATO.int

Gaisa telpas uzraudzība tiek nodrošināta 24 stundas diennaktī un septiņas dienas nedēļā. Misijā iesaistītie iznīcinātāji ir gatavi pacelties un pārbaudīt jebkuru aizdomīgu darbību, kas notiek pie alianses robežām.

Image
Spānija
Foto: Foto: NATO.int
Foto: NATO.int

Bieži Baltijas valstu gaisa telpas NATO iznīcinātāji pārtver Krievijas Gaisa spēku lidmašīnas, kuras regulāri neievēro starptautiskās gaisa drošības normas. Lai aizsargātu Baltijas valstu gaisa telpu, šā gada pirmajos trīs mēnešos sabiedroto NATO iznīcinātāji bija spiesti pacelties gaisā 25 reizes.

Image
Spānija
Foto: Foto: NATO.int
Foto: NATO.int

Šauļu gaisa spēku bāze Lietuvā ir galvenā, no kuras savus lidojumus veic gaisa telpas patrulēšanas misijas lidmašīnas. Kopš 2004. gada, kad tika aizsākta patrulēšanas misija, tajā piedalījušās 17 NATO dalībvalstu gaisa spēku vienības. Spānijai šī ir septītā reize, kad tās Gaisa spēki piedalās Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā.

Dalies ar šo ziņu