NATO piedalās Zviedrijas Jūras spēku militārajās mācībās “SWENEX”

NATO
Sargs.lv/NATO.int
mācības
Foto: Foto: SNMG1 PAO, NOR Navy

NATO 1. pastāvīgā jūras grupa jeb SNMG1 piedalījusies Zviedrijas vadītajās militārajās mācībās “SWENEX”, kuras teju divas nedēļas norisinājās Skageraka un Baltijas jūras ūdeņos, ziņo NATO. 

Mācībās NATO 1. pastāvīgā jūras grupas kuģi Norvēģijas Jūras spēku fregate “HNoMS Otto Sverdrup” un Vācijas Jūras spēku apgādes kuģis “FGS Rhon” simulēja pretinieka lomu Zviedrijas Jūras spēkiem, kas aizstāvēja Zviedrijas teritoriālos ūdeņus no iebrucējiem.

Vingrinājumā no Zviedrijas Jūras spēku puses piedalījās 15 karakuģi, 80 mazās laivas, 2000 jūrnieki, kā arī helikopteri un lidmašīnas.

“Lai arī Zviedrija nav NATO dalībvalsts, mēs trenējamies kopā. Uzskatu, ka mūsu dalība šajā pasākumā ir svarīga un ārkārtīgi vērtīga. Zviedrijai un aliansei ir vienādas intereses attiecībā uz mieru un stabilitāti Baltijā, nodrošinot drošus kuģošanas ceļus. Mums ir svarīgi zināt vienam otra spējas, procedūras un komunikācijas veidus, lai varētu sadarboties situācijā, kas prasītu kopīgas pūles gan no NATO, gan Zviedrijas", sacīja NATO 1. pastāvīgā jūras grupas komandieris flotiles admirālis Ingve Skoglunds (Yngve Skoglund).

Pēc pavasara militāro mācību perioda, kurā Covid-19 pandēmijas dēļ lielāka daļa vingrinājumi tika samazināti vai pat atcelti, “SWENEX” deva vērtīgu iespēju trenēt pretgaisa aizsardzību, kā arī virsūdens un zemūdens aizsardzības spējas.

NATO 1. pastāvīgā jūras grupa dalību mācības beidza pagājušajā nedēļas nogalē ar īsu piestāšanu Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā.

Tāpat 7. jūnijā Baltijas jūrā norisināsies vēl vienas nozīmīgas ikgadējas militārās mācības  “BALTOPS”. Mācībās piedalīsies divas NATO grupas - SNMG1 un NATO pastāvīgā pretmīnu grupa. Tās vadīs NATO Jūras spēku kontingents (STRIKFORNATO).

Dalies ar šo ziņu