NATO izaicina izgudrotājus pieteikt jauninājumus radaru datu tehnoloģijas konkursā

NATO
Sargs.lv/NATO.int
radars
Foto: Foto: NATO.int

NATO Komunikāciju un informācijas (NCI) aģentūra izsludinājusi konkursu, kurā meklē jaunuzņēmumu un izgudrotāju idejas jaunu tehnoloģiju izstrādei gaisa novērošanas radaru datu apstrādē, lai tādējādi iegūtu skaidrāku priekštatu par notiekošo alianses debesīs.

Izgudrotāju un jaunuzņēmumu izaicinājums paredz piedāvāt labākos risinājumus, kā sīkāk sadalīt un apkopot no gaisa novērošanas radariem saņemto informāciju, nodrošinot pēc iespējas daudzpusīgākas informācijas sniegšanu un saņemto datu tālāku apstrādi. Uzdevuma mērķis ir nodrošināt, lai NATO gaisa operācijās varētu tikt izmantotas jaunākās tehnoloģijas, kuras ir pieejams gan aizsardzības nozarē, gan ārpus tās.

Visdaudzsološākajiem piedāvājumiem varētu būtu nodrošināta pieeja alianses finansējumam, ja šīs tehnoloģijas varētu tikt integrētas NATO gaisa novērošanas sistēmās nākamo 12 mēnešu laikā. Īpaši izaicinājumā tiek aicināti piedalīties jaunuzņēmumi un mazie un vidējie uzņēmumi no 30 NATO dalībvalstīm.

Piedāvātie risinājumi var ietvert mākslīgā intelekta izmantošanu, mašīnapmācības algoritmus un citas tehnoloģijas.

“Mēs meklējam jaunas idejas, kurās slēpjas potenciāls kā uzlabot mūsu spējas atklāt un izprast notiekošo NATO gaisa telpā,” sacīja NCI aģentūras Inovāciju un datu tehnoloģijas zinātnes vadītājs doktors Mikaels Strīts (Michael Street).

Pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 2020. gada 15. jūnijs. Inovatīvākie, praktiskākie un izmaksu efektīvākie risinājumi tiks vērtēti šīs vasaras beigās īpaši organizētā virtuālajā sesijā.

Konkursa komisijā būs eksperti no gaisa kontroles un vadības vienībām, radaru un datu apstrādes zinātnes speciālisti no NATO dalībvalstīm un AFWERX – ASV gaisa spēku organizācijas, kura koncentrējas inovāciju radīšanā un ir NCI aģentūras partneris šajā konkursā.

Šis ir jau piektais aizsardzības nozares inovāciju konkurss, kuru organizē NCI aģentūra.

Dalies ar šo ziņu