ASV stratēģiskais bumbvedējs “B-1B Lancer” veic otro lidojumu virs Baltijas valstīm

NATO
Sargs.lv/Usafe.af.mil
B-1
Foto: Foto: Polish Air Force

Šodien jau otro reizi pēdējo divu nedēļu laikā ASV stratēģiskais bumbvedējs “B-1B Lancer” veicis treniņlidojumu Austrumeiropas teritorijā, šķērsojot arī Latvijas un Lietuvas gaisa telpu, ziņo ASV Gaisa spēki.

Image
B-1
Foto: Foto: Polish Air Force

Beznosēšanās treniņlidojumu bumbvedēja apkalpe veica no 28.bumbvedēju brigādes, kas bāzēta Ellsvortas gaisa spēku bāzē Dienviddakotā. Lidojuma laikā virs Lielbritānijas tika veikta degvielas uzpilde, ko nodrošināja Lielbritānijas karalisko gaisa spēku lidmašīna “KC-135 Stratotanker”.

Image
B-1
Foto: Foto: Danish Air Force

Lidojuma laikā “B-1B Lancer” aizvadīja savietojamības mācības ar NATO sabiedrotajiem. Pārlidojot Bornholmas salu, bumbvedējam lidojumā pievienojās Dānijas gaisa spēku iznīcinātāji F-16. Savukārt, šķērsojot Poliju virs Varšavas, lidojumā pievienojās Polijas gaisa spēku iznīcinātāji F-16 un MiG-29, kas ASV gaisa kuģi pavadīja, arī pārlidojot Latvijas un Lietuvas gaisa telpu.

Image
B-1
Foto: Foto: Polish Air Force

ASV Gaisa spēki savā paziņojumā uzsver, ka sadarbība ar sabiedrotajiem un partneriem skaidri demonstrē kopīgo apņēmību nodrošināt globālo mieru un stabilitāti, neraugoties uz Covid-19 pandēmiju.

Image
B-1
Foto: Foto: Polish Air Force

“Mūsu apkalpju veselība ir bijusi galvenā prioritāte kopš Covid-19 pandēmijas sākuma. Šīs prasības bijušas būtiskas, nodrošinot bumbvedēju gatavības uzturēšanu,” sacīja ASV Gaisa spēku Eiropā un Āfrikā komandieris ģenerālis Džefrijs L. Harrigians. "Lai arī infekcijas izplatības mazināšanas centieni radījuši grūtības arī mūsu sabiedrotajiem un partneriem, mūsu pretiniekiem nekļūdīgi jāsaprot, ka tie nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut kļūdas. Mēs esam gatavi un  spējīgi gan atturēt, gan aizstāvēt sabiedrotos, kad tas būs nepieciešams," viņš uzsvēra.

Sabiedroto bumbvedēju lidojumi demonstrē  ASV apņemšanos NATO alianses kolektīvajā aizsardzībā, un tas ir uzskatāms pierādījums ASV spējai paplašināt pretinieka atturēšanas potenciālu. Kā uzsver ASV gaisa spēki, atturēšana netiks upurēta par spīti Covid-19 pandēmijas uzliesmojumam.

Dalies ar šo ziņu