Ziemeļmaķedonija kļūst par 30. NATO dalībvalsti

NATO
Sargs.lv/Nato.int
Ziemeļmaķedonija
Foto: Foto: NATO.int

27. martā Ziemeļmaķedonija oficiāli kļuvusi par NATO jaunāko dalībvalsti, līdz ar to spēcīgajā militārajā un politiskajā blokā ir jau 30 sabiedrotie.

Kā norādīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, Ziemeļmaķedonija jau iepriekš bijis labs sadarbības partneris, sniedzot ilggadēju ieguldījumu eiroatlantiskās saites stiprināšanā, tostarp piedaloties arī NATO vadītajās starptautiskajās operācijās Afganistānā un Kosovā.

“Ziemeļmaķedonija tagad ir daļa no NATO lielās ģimenes, kurā nu ir trīsdesmit valstis un gandrīz viens miljards iedzīvotāju. Ģimene, kuras pamatā ir pārliecība, ka neatkarīgi no tā, ar kādiem izaicinājumiem mēs saskaramies, mēs visi kopā esam stiprāki un drošāki,” sacīja J. Stoltenbergs.

Plānots, ka Ziemeļmaķedonijas karoga svinīgā pacelšanas ceremonija pie NATO galvenās mītnes Briselē notiks 2020. gada 30. martā. Ziemeļmaķedonijas karogs vienlaikus tiks pacelts arī sabiedroto pavēlniecībās Monsā, Beļģijā un sabiedroto transformācijas pavēlniecībā Norfolkā, ASV.

Jau ziņots, ka Spānijas Senāts 17. martā ratificēja protokolu par Ziemeļmaķedonijas uzņemšanu NATO. Koronavīrusa uzliesmojuma dēļ balsošana notika videokonferences formātā, un lēmums tika pieņemts vienbalsīgi.

Ziemeļmaķedonijai ceļu uz NATO pavēra 2018. gadā panāktā vienošanās ar Grieķiju par Maķedonijas nosaukumu, kas pielika punktu gandrīz 30 gadus ilgajam strīdam abu kaimiņvalstu starpā.

Dalies ar šo ziņu