Pret Lietuvas aizsardzības ministru vērsts ar koronavīrusu saistīts kiberuzbrukums

NATO
Sargs.lv/LRT.lt
Karbolis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

NATO preses birojam nesen nosūtīts viltus e-pasts, kurā Lietuvas aizsardzības ministrs Raimundas Karoblis (Raimundas Karoblis) it kā lūdzis ASV turpināt  iepriekš izsludinātās liela mēroga militārās mācības “Defender Europe 2020”, neraugoties uz Covid-19 pandēmijas draudiem, vēsta Lietuvas sabiedriskais medijs “Lrt.lt”.

Viltus preses paziņojumā tika norādīta falsificēta Lietuvas Aizsardzības ministrijas e-pasta adrese, kā arī tajā apgalvots, ka paziņojumu parakstījis Lietuvas armijas virsnieks Laimis Bratikas (Laimis Bratikas). Savukārt vēstules saturā apgalvots, ka Lietuvas aizsardzības nozares vadība, neņemot vērā koronavīrusa pandēmijas radītos draudus, lūdz ASV turpināt visus ar mācībām “Defender Europe 2020” saistītos treniņus, vēsta Lietuvas sabiedriskais medijs. 

Tāpat viltus e-pastā arī apgalvots, ka Lietuvas valdība cenšas slēpt informāciju no sabiedrības un medijiem, lai novērstu paniku iedzīvotāju vidū.

L. Bratikas Lietuvas sabiedriskajam medijam “lrt.lt” sacījis, ka nav notikusi datortīklu uzlaušana, bet gan tas ir bijis informatīvs kiberuzbrukums, kura ietvaros tiek izplatītas viltus ziņas.

Kiberuzbrukumu izmeklē Lietuvas Nacionālais kiberdrošības centrs (NKSC). Tāpat arī viltus e-pasts nosūtīts Polijas Aizsardzības ministrijai, Lietuvas plašsaziņas līdzekļiem, kā arī institūcijām citās valstīs, vēsta medijs.

“Uzbrukuma mērķis ir radīt cilvēkos bailes, kā ari veicināt cilvēkus neuzticēties valsts institūcijām un valdības politikai,” sabiedriskā medija ziņu portālam teica L. Bratikas.

“Esam priecīgi par mūsu partneru reakciju, kuri nekavējoties rakstīja, prasot paskaidrojumus. Savukārt mēs varējām atbildēt, ka tās bija viltus ziņas,” viņš akcentēja.

Lietuvas armija reģistrējusi aptuveni 150 dažādus informatīvus incidentus lietuviešu, angļu, krievu un citās valodas, kas saistīti ar Covid-19. Savukārt janvārī tika uzlauztas vairākas Lietuvas ziņu aģentūras, kurās ievietots nepatiess stāsts par amerikāņu karavīru, kurš, ierodoties Lietuvā, it kā inficējies ar koronavīrusu, norāda “LRT”.

Tāpat šonedēļ izsūtīts viltus e-pasts Lietuvas institūcijām un pašvaldībām, arī reģionam, kurā uzturas ASV karavīri, kurā norādīts, ka Lietuvā jau februārī ticis apstiprināts pirmais Covid-19 gadījums.

Lietuvas sabiedriskais medijs vēsta, ka Krievijas dezinformācija, viltus ziņas un kiberuzbrukumi parasti tiek vērsti uz ASV klātbūtni Baltijas valstīs. Lietuvas izlūkdienesti apgalvo, ka lielākos draudus Lietuvas kibertelpai rada Krievijas specdienesti.

“Mēs saprotam Amerikas Savienoto Valstu lēmumu, kas pieņemts pamatojoties uz Covid-19 uzliesmojumu visā pasaulē. Visas valstis, ieskaitot Lietuvu, šobrīd strādā, lai mazinātu katru risku,” ziņo “LRT”, atsaucoties uz Lietuvas aizsardzības ministra R. Karobļa paziņojumu.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka saasinoties Covid-19 pandēmijai, ASV Aizsardzības ministrija un Bruņotie spēki pieņēma lēmumu sašaurināt šogad plānotās “Defender Europe 2020” mācības, kurām bija jākļūst par pirmajām vērienīgākajām ASV un NATO sabiedroto mācībām pēc Aukstā kara.

Dalies ar šo ziņu