NATO valstis nosoda Sīrijas režīma uzbrukumu Turcijas karavīriem

NATO
Sargs.lv
NATO
Foto: Foto: NATO.int

NATO sabiedrotie nosoda Sīrijas režīma un tā sabiedrotās Krievijas gaisa triecienus Idlibas provincē, kuros nesen gājuši bojā 33 Turcijas bruņoto spēku karavīri, tā pēc Turcijas sasauktās Ziemeļatlantijas padomes paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

NATO Ziemeļatlantijas padomes sēdi, pamatojoties uz organizācijas dibināšanas līguma 4. pantu, šodien sasauca pēc Turcijas ārlietu ministra Mevlita Čavušolu pieprasījuma, ko viņš izteicis telefonsarunā ar J. Stoltenbergu.

“Sabiedrotie izsaka dziļāko līdzjūtību saistībā ar Turcijas karavīru nāvi vakardien notikušajā bombardēšanā pie Idlibas. Tāpat sabiedrotie nosoda nepārtrauktos un neizvēlīgos Sīrijas režīma un tās atbalstošās Krievijas veiktos gaisa triecienus,” pēc Ziemeļatlantijas padomes sēdes Briselē žurnālistiem pauda J. Stoltenbergs.

“Mēs aicinām viņus [Sīrijas režīmu un Krieviju] izbeigt uzsākto ofensīvu, ievērot starptautiskos likumus un atbalstīt ANO centienus rast konflikta miermīlīgu risinājumu,” sacīja NATO ģenerālsekretārs.

Viņš arī atzina, ka Sīrijā pie Idlibas veidojas bīstama situācija, kuru nepieciešams iespējami ātri deeskalēt, lai novērstu humanitāro krīzi un palīdzētu Idlibā iesprostotajiem civiliedzīvotājiem. “Mēs mudinām nekavējoties atgriezties pie 2018. gadā panāktās pamiera vienošanās,” sacīja J. Stoltenbergs.

Vienlaikus viņš atzina, ka Turcija ir svarīgs NATO sabiedrotais, kas dēļ Sīrijā notiekošā pilsoņkara jau piedzīvojusi neskaitāmus teroristu uzbrukumus un bijusi spiesta uzņemt miljoniem bēgļu, tādēļ organizācija arī turpmāk atbalstīs Turciju.

“NATO turpinās atbalstīt Turciju arī ar pretgaisa aizsardzības stiprināšanu, novēršot draudus par iespējamiem raķešu uzbrukumiem no Sīrijas puses,” sacīja Stoltenbergs, solot Turcijai arī alianses nedalītu politisko atbalstu, kā arī apņēmību sekot notikumu attīstībai organizācijas Dienvidaustrmu robežā.

Dalies ar šo ziņu