Ziemeļmaķedonija ratificējusi NATO pievienošanās protokolu

NATO
Sargs.lv/LETA/Radio Free Europe
Dimitrovs un Stoltenbergs
Foto: Foto: Nikola Dimitrov/Twitter

Ziemeļmaķedonijas parlaments ratificējis NATO pievienošanās protokolu, kas spēkā stāsies, kolīdz to būs apstiprinājusi pēdējā alianses dalībvalsts, kas to vēl nav izdarījusi – Spānija, informē ziņu aģentūra LETA.

Valsts parlaments pievienošanās protokolu atbalstīja vienbalsīgi, un par to nobalsoja visi 114 parlamenta sēdē klātesošie deputāti.

“Dalība pasaulē spēcīgākajā militāri-politiskajā aliansē ir ne tikai privilēģija, bet arī milzīga atbildība. Mēs neesam iestājušies vienkāršā starptautiskā organizācijā,” pēc balsojuma paziņoja Ziemeļmaķedonijas prezidents Stevo Pendarovskis (Stevo Pendarovski).

Pēc vienbalsīgās protokola ratifikācijas pie parlamenta ēkas tika svinīgi pacelts NATO karogs. Balkānu tautas rīkotajā ceremonijā piedalījās ne tikai parlamenta deputāti, bet arī NATO pārstāvji, diplomāti un Ziemeļmaķedonijas kaimiņvalstu amatpersonas, vēsta “Radio Free Europe”.

Lai valsts tiktu oficiāli pasludināta par alianses dalībvalsti, protokols par tās uzņemšanu jāratificē arī Spānijas valdībai. “Ja viss turpināsies pēc plāna, 10. martā procesam būtu veiksmīgi jānoslēdzas,” 4. februāra vizītes laikā Polijā sacīja Ziemeļmaķedonijas prezidents, piebilstot, ka Spānijas valdība dokumentu varētu ratificēt nākamā mēneša laikā.

Ziemeļmaķedonijas pievienošanās NATO tika uzsākta 2019. gada februārī, kad pēc 2018. gada vienošanās ar Grieķiju, kas pieprasīja valsts nosaukumu mainīt un to pārsaukt par Ziemeļmaķedoniju. Nosaukuma maiņa ļāva izbeigt desmitiem gadu ilgušo strīdu starp Skopji un Atēnām, kā arī sākt procedūras sarunām par iestāšanos NATO.

ASV un Eiropas sabiedrotie atbalstījuši Skopjes vēlmi iestāties alianse, tādā veidā samazinot Krievijas un Ķīnas ietekmi Balkānos. 

Dalies ar šo ziņu