Ukrainas valdība apstiprina jauno NATO ikgadējo nacionālo programmu

NATO
Sargs.lv/UNIAN.info
Stoltenbergs un Zelenskis
Foto: Zumapress.com/Scanpix

Ukrainas valdība apstiprinājusi jaunu reformu plānu, pēc kura vadoties, valsts varētu veiksmīgāk izpildīt priekšnoteikumus dalībai NATO aliansē, vēsta Ukrainas ziņu portāls “UNIAN”.

Valdības apstiprinātā Ukrainas-NATO ikgadējā nacionālā programma iekļauj drošības un aizsardzības sektoru reformas, kā arī demokrātiskās sistēmas transformāciju. Programma izveidota NATO-Ukrainas komisijas aizgādībā pēc jau izveidotas noteiktu rezultātu metodoloģijas. Tā koncentrējas uz cilvēku drošību, ietver pārraudzības mehānismus noteikumu ieviešanai un radīta pēc līdzīga parauga, kas bijis pamatā arī citu valstu pievienošanās procesam.

Atsaucoties uz valdības mājaslapu, UNIAN: vēsta, ka Ukrainas Ministru kabinets dokumentu apstiprināja 5. februāra sanāksmē, un pēc tam tas tika nodots parakstīšanai valsts prezidentam Volodimiram Zelenskim.

“Mūsu valdība Rīcības programmā iekļāvusi ambiciozu mērķi – piecu gadu laikā Ukrainai jāsasniedz visi kritēriji, lai tā spētu pievienoties NATO. Kāda būs Ukraina, kad tā sasniegs NATO standartus? Tā būs valsts, kuras galvenā prioritāte ir tās pilsoņu drošība un labklājība. Valsts, kas būs spējīga aizstāvēt savu cilvēku vērtības,” sacīja Ukrainas premjerministrs Oleksijs Gončaruks.

Šī gada dokumentā iekļautas arī vairākas inovācijas, norāda “UNIAN”. Pirmo reizi programmas plānošanas uzmanības centrā nostādītas cilvēktiesības, brīvība un likumīgās intereses. Tieši šāda, uz cilvēku centrēta plānošana ir Ziemeļatlantiskās alianses pamatā.

Papildus tam pirmo reizi dokumentā iekļauta arī starptautiskā “uz rezultātiem balstītās vadības” metodoloģija, ko izmanto stratēģisko dokumentu sagatavošanā NATO, Pasaules Bankā un ANO. “Mēs runājam alianses valodā – konkrētos, izmērāmos rezultātos, nosakot konkrētas problēmas atsevišķās sfērās, kā arī koncentrējamies uz cilvēku drošību un labklājību. Šāds plāns Eiroatlantiskām reformām palīdz mūsu valstij veiksmīgi sasniegt NATO standartus,” uzsvēra Eiropas un Eiroatlantiskās integrācijas ministra vietnieks Dmitro Kuleba.

“UNIAN” norāda, ka šī plāna izstrāde vienlaicīgi ar 2020. gada valsts budžetu ir ļoti svarīga, jo tādā veidā visas plānā iekļautās reformas var tikt nodrošinātas arī finansiāli. Vairākas paredzētās reformas varētu pat būt kā audits valsts sistēmām, lai tās varētu uzlabot un pielāgot NATO kritērijiem, uzskata eksperti.

Tāpat plāns paredz arī drošības un aizsardzības sektora reformas. Viena no galvenajām prioritātēm ir aizsardzības spēku pārvaldes sistēmas, stratēģiskā un operacionālās vadības, komunikāciju, izlūkošanas un novērošanas sistēmu atbilstība NATO standartiem, kā arī to savietojamība un sadarbība ar civilo kontroli, kas tādējādi piedāvātu Ukrainas uzņēmējiem iesaistīties NATO starptautiskajos projektos.

Ukrainai jāizveido arī reāla tirgus ekonomika, caurredzama nodokļu sistēma, efektīva zinātniskā sadarbība starp Ukrainu un citām NATO dalībvalstīm un Eiropas Savienību, pretterorisma sistēma, kas padarītu Ukrainu par uzticamu partneri starptautiskās drošības sfērā, kritiskās infrastruktūras aizsardzība un jāpilnveido citas jomas.

Ikgadējā nacionālā programma principu un satura ziņā izveidota pēc iespējas līdzīgāka NATO dalībvalstu rīcības plānam un sastāv no piecām daļām – politiskie un ekonomiskie jautājumi, aizsardzības un militārie jautājumi, resursu jautājumi, drošības un tiesiskuma jautājumi. Šī programma ir galvenais instruments, ar kuru Ukraina varētu integrēties NATO sistēmā, un efektīvu reformu plāns, kura mērķis ir “tulkot” alianses standartus un prasības Ukrainai. Plāns NATO iekšienē tika izstrādāts jau 2008. gadā, kad Bukarestes samitā dalībvalstis aicināja Ukrainu iestāties aliansē.

Dalies ar šo ziņu