Kanādas karavīri no Edmontonas dodas uz Latviju

NATO
Sargs.lv/EdmontonJournal.com
kanādieši
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pirmie karavīri no 1. Kanādas mehanizētās brigādes Edmontonā nosūtīti uz Latviju, lai nomainītu kolēģus Kanādas vadītajā NATO paplašinātajā kaujas grupā, vēsta izdevums “Edmonton Journal”.

Izdevums vēsta, ka aptuveni 150 karavīru no Kanādas rietumiem kopā ar citu NATO dalībvalstu pārstāvjiem piedalīsies misijā “Operation Reassurance”. Kopumā 1400 karavīru no visas alianses tiks apvienoti kaujas grupā, kuru vadīs Kanādas bruņoto spēku pulkvežleitnants Ēriks Angels (Eric Angell).

“Kanādas vadītajai kaujas grupai Latvijā ir plaša spektra kaujas spējas – tanki, artilērija. Ir cilvēki, kas to nosaukuši par mācību misiju, bet tā nepavisam tāda nav,” izdevumam “Edmonton Journal” norāda pulkvežleitnants E. Angels. “Tā ir atturēšanas misija. Mūsu klātbūtne un uzticamība nodrošina atturēšanu, savukārt uzticamību nodrošina apmācības.”

Gan kaujas grupas komandieris, gan Kanādas karavīri ir pozitīvi noskaņoti par došanos misijā uz Latviju. Vairākiem tā būs pirmā pieredze ne tikai misijās ārpus karadarbības zonas, bet arī pirmā militārā pieredze ārpus Kanādas. “Tā būs ļoti laba pieredze sešu mēnešu garumā,” norāda kaprālis Roberts Hamels (Robert Hammel).

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm. Svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017.gada 19.jūnijā Ādažu bāzē.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1000 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Polijas, Kanādas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Dalies ar šo ziņu