NATO apliecina gatavību atsākt Irākas spēku apmācību

NATO
Sargs.lv/NATO
Stoltenbergs
Foto: Foto: NATO.int

Ziemeļatlantijas padomes ārkārtas sēdē alianses dalībvalstu pārstāvji vienojušies par NATO gatavību turpināt Irākas bruņoto spēku apmācību misiju un turpmāku konfliktu eskalācijas novēršanu, paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs (Jens Stoltenberg).

Pēc sanāksmes sasauktajā preses konferencē alianses ģenerālsekretārs norādīja, ka NATO ir gatava atsākt Irākas bruņoto spēku karavīru apmācību un palīdzēt cīņā pret terorismu brīdī, kad situācija valstī tiks normalizēta.

Tāpat viņš piebilda, ka NATO uzmanīgi novēro situāciju Tuvajos Austrumos un uztur kontaktus ar Irākas vadošajām amatpersonām. “Galvenais, jebkurā situācijā, ir mūsu personāla drošība Irākā, tāpēc šobrīd esam apturējuši jebkāda veida apmācības un esam pieņēmuši augstākos drošības mērus, lai spētu pasargāt savus cilvēkus no iespējamiem uzbrukumiem,” uzsvēra J. Stoltenbergs.

Saistībā ar draudiem, kurus izteikušas Irānas amatpersonas, J. Stoltenbergs norādīja, ka Ziemeļatlantijas padome vienojusies, ka nevēlas pieļaut jauna konflikta rašanos un iespēju, ka  Irāna iegūtu atomieročus. “Jauna konflikta rašanās nav nevienas valsts interesēs, tāpēc Irānai jāatturas no turpmākas vardarbības un provokācijām,” uzsvēra NATO ģenerālsekretārs.

“Manuprāt, galvenais šobrīd ir censties novērst konflikta eskalāciju un izvairīties no turpmākas situācijas saasināšanās reģionā. Par to vienisprātis ir arī sabiedrotie – mēs nevaram spekulēt par to, kāda būs mūsu reakcija, ja situācija pasliktināsies. Mums ir jāspēj vispirms koncentrēties uz saspīlējuma mazināšanu, lai tādējādi novērstu arī pretinieku plānus potenciālai karadarbībai,” medijiem paziņoja J. Stoltenbergs.

Pēc Irākas valdības aicinājuma, NATO sabiedrotie valsts bruņoto spēku apmācības misiju uzsāka 2015. gadā, lai palīdzētu vietējiem karavīriem cīnīties pret “Islāma valsts” kaujiniekiem.

Dalies ar šo ziņu