Vai ASV bruņotajiem spēkiem būtu jāpastiprina klātbūtne Baltijā?

NATO
Sargs.lv/DefenseNews.com
karavīri
Foto: Foto: Sgt. Gregory T. Summers/US Army

ASV Kongress no Pentagona pirms budžeta pieņemšanas vēlējies saņemt detalizētu novērtējumu tam, vai nepieciešams Baltijā palielināt ASV militāro klātbūtni, vēsta aizsardzības nozares ziņu portāls “Defense News”.

NATO un ASV bruņotie spēki iepriekš jau ievērojami palielinājuši savu klātbūtni Austrumeiropā pēc tam, kad 2014. gadā Krievijas spēki anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. NATO vienību klātbūtne pastiprināta ar ātrās reaģēšanas spēku izvietošanu Baltijā, to bruņotajos spēkos iekļaujot ārzemju vienības, izvietojot ekipējumu arsenālus, izvietojot valstīs ASV spēku bruņotas kaujas vienības un nemitīgi veicot apmācības, norāda “Defense News”.

Paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izvietošana Baltijas valstīs ievērojami novērsušas militāru konfliktu riskus reģionā, apstiprinājušas valstu vadošās aizsardzības nozares amatpersonas. Taču viņi uzsver, ka papildu palīdzība ir nepieciešama arī nākotnē, lai aizsargātos no potenciāliem Krievijas uzbrukumiem.

ASV Kongress norādījis, ka vēlas no Pentagona sagaidīt precīzu ziņojumu par to, kādu palīdzību Baltijas valstis vēlas sagaidīt no ASV. Pentagonam un Valsts departamentam nepieciešams kopīgi sagatavot ziņojumu, kurā sniegts novērtējums par līdzšinējiem un pašreizējiem centieniem uzlabot Baltijas valstu nacionālās aizsardzības spējas un jāprecizē veids, kā panākt šādus uzlabojumus, ieskaitot prasības un ieteikumus turpmākai resursu izmantošanai, vēsta “Defense News”.

Veiktajā analīzē jāiekļauj paredzamās aktivitātes, lai palielinātu spēku rotāciju un paplašināto klātbūtni, uzlabotu kaujas spējas un ASV un NATO iespējami ātru reakciju uz apdraudējumiem. ASV amatpersonas vēlas noskaidrot arī kā uzlabot vadības un kontroles spējas, izmantojot labākas un drošākas tehnoloģijas. Papildus ziņojumā paredzēts iekļaut veidus, kā uzlabot izlūkošanas un novērošanas spējas, kā paaugstināt drošību jūrā, kā arī uzlabot kiberdrošību un elektronisko karadarbību.

Infrastruktūras un loģistikas uzlabojumi ir vēl viena no galvenajām jomām, kurai Kongresa pārstāvji pieprasījuši veikt precīzu analīzi, koncentrējoties tieši uz militārā ekipējuma krājumiem. “Defense News” norāda, ka ekipējuma pārvadājumi Baltijas valstīs ir izaicinājums, taču tam vajadzētu mainīties tuvākajā nākotnē, kad Baltijas valstis veiks dzelzceļa līniju uzlabojumus, savietojamībai ar Eiropas dzelzceļa līnijām. Kaut arī ASV un NATO ir pavirzījušās uz priekšu reģionālo krājumu uzturēšanā, ziņojumā jāatspoguļo arī uzlabojumi munīcijas krājumos un glabāšanā.

Ziņojumam jāsatur informācija par divpusējām un daudzpusējām apmācībām, kā arī tas, kā ASV un NATO sabiedrotās spēs sadalīt tēriņu slogu reģiona atbalstam. Tāpat Kongress vēlas dzirdēt risinājumus, kā uzlabot apvienotās ASV, NATO un Baltijas valstu militārās mācības.

Gadu pēc šī ziņojuma, Kongress vēlēsies saņemt arī novērtējumu par to, kā ir izdevies šos uzdevumus izpildīt un kādas ir tālākās rekomendācijas reģiona drošības uzturēšanai.

Dalies ar šo ziņu