ASV 2020. gada aizsardzības budžetā Baltijas valstīm atvēlējusi 50 miljonus ASV dolāru

NATO
Sargs.lv/ERR.ee
Emari lidlauks
Foto: Foto: Mattias Allik

Amerikas Savienoto Valstu aizsardzības budžetā 50 miljoni ASV dolāru paredzēti novirzīšanai Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzībai, informē Igaunijas sabiedriskais medijs ERR.

Līdzekļi ASV plānotajā 2020. gada budžetā atzīmēti aizsardzības budžeta plānojuma Operāciju un uzturēšanas sadaļā, ko apstiprinājusi ASV Senāta budžeta komiteja. Kopumā 2020. gadā ASV aizsardzības jomas budžets sasniegs 695,1 miljardu ASV dolāru, kas ir par 2.8% vairāk nekā 675.6 miljardi budžetā atvēlētie ASV dolāri šogad, norāda ERR.

ASV plānotajā aizsardzības sistēmas budžetā paredzēts arī bruņoto spēku personāla atalgojuma palielinājums par 3,1%, kas pēdējo desmit gadu laikā ir lielākais algu apmēra pieaugums valstī.

Budžeta pieaugums skaidrojams arī ar līdzekļu virzīšanu pētījumiem un nākotnes tehnoloģiju attīstīšanai, piemēram, hiperskaņas ieroču, 5G tehnoloģijas un mākslīgā intelekta izveides attīstīšanai, kā arī raķešu aizsardzības un kiberdrošības nozaru uzlabošanai, vēsta ERR.

Papildus tam, ka budžeta līdzekļus paredzēts novirzīt Baltijas gaisa telpas drošībai, 250 miljonus ASV dolāru valsts paredzējusi tērēt arī drošības uzlabošanai Ukrainā.

Dalies ar šo ziņu