Krievija pēdējo trīs mēnešu laikā nav traucējusi nevienu ASV kuģi un lidmašīnu Eiropā

NATO
Sargs.lv/Military.com
NATO
Foto: Foto: Military.com/Kris Osborn

Trīs mēnešu garumā nav pamanīts neviens gadījums, kad Krievijas gaisa spēku iznīcinātāji censtos traucēt ASV bruņoto spēku kuģus un lidmašīnas Eiropas teritorijā, informē Military.com

NATO augstākais komandieris ģenerālis Tods Volterss (Tod Wolters) paziņojis, ka šāds pavērsiens, visticamāk, izskaidrojams ar Krievijas lēmumu izvairīties no iespējamiem konfliktiem un to eskalācijas ar NATO valstīm.

“Pēdējo 90 dienu laikā nav bijis neviena incidenta ne jūrā, ne gaisā,” portālam norādīja ģenerālis T. Volterss, piebilstot, ka Krievijas lidaparāti tomēr nepārtraukti novēro NATO tehnikas kustību gaisā un ūdenī.

Mediju brokastīs ģenerālis uzsvēra, ka Krievijas bruņoto spēku vadītas nedrošas operācijas skaita ziņā ievērojami sarukušas, kopš viņš jūlijā ticies ar Krievijas bruņoto spēku Galvenā štāba ģenerāli Valēriju Gerasimovu (Валерий Герасимов). Tikšanās reizē Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku ģenerāļi apsprieduši iespējas novērst un deeskalēt incidentus Eiropā, informē Military.com.

Galvenie notikumi, par kuriem ASV un Krievijas amatpersonas diskutēja, bija Krievijas bruņoto spēku lidaparātu zemie lidojumi virs ASV karakuģiem, kā arī veiktie bīstamie manevri ASV lidaparātu tuvumā, medijiem norādījis ASV ģenerālis T. Volterss.

“Gan viņš, gan arī es bijām nobažījušies par šādu manevru veikšanu, tāpēc nolēmām, ka šāda neprofesionāla darbība ir jāizbeidz, lai paaugstinātu abu valstu karavīru drošību gan jūrā, gan gaisā,” sacīja T. Volterss. “Šobrīd konfliktsituāciju novēršana ir uzlabojusies. Tas ir tāpēc, ka mēs spējam atturēt šādus notikumus un neveikt pretdarbības, kas pasliktinātu konfliktsituāciju.”

Viens no bīstamākajiem gadījumiem Krievijas gaisa spēku pilotu izpildījumā tika veikts 2016. gadā, norāda Military.com. Patrulējot Baltijas jūrā, virs ASV karakuģa “Donald Cook” zemus lidojumus veica vairāki Krievijas iznīcinātāji.

“99% no šādiem pārtveršanas mēģinājumiem gaisā ir droši. Taču, kad tie kļūst nedroši, visbiežāk lidaparātus vada jauni lidotāji, kas vienkārši mazliet pārvērtējuši savas spējas,” norāda ģenerālis T. Volterss.

Dalies ar šo ziņu