Turpmāk Igaunija ik gadu NATO budžetā iemaksās papildu 200 tūkstošus eiro

NATO
Sargs.lv/ERR.ee
NATO
Foto: Foto: Siim Lõvi - ERR

Pēc NATO veiktās reformas, kas paredz samazināt ik gadu organizācijas budžetā veiktās ASV iemaksas, arī Igaunija būs viena no valstīm, kura turpmāk aliansei ik gadu atvēlēs vairāk naudas, vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR”.

Igaunijas Aizsardzības ministrijas Aizsardzības plānošanas departamenta direktore Tīna Udeberga (Tiina Uudeberg) “ERR” norādīja, ka Igaunijas ieguldījums alianses kopējā budžetā pieaugs no 0.116% līdz 0.125%, kas ikgadējo noteikto summu palielinās par 200 tūkstošiem eiro. Viņa piebilda, ka 2019. gadā Igaunija alianses kopbudžetam atvēlēja 2,5 miljonus eiro.

NATO dalībvalstu budžeta līdzfinansējums iekļauj civilo budžetu, militāro budžetu un NATO drošības investīciju programmu (NATO Security Investment Program – NSIP), norāda “ERR”.

T. Udeberga uzsver – sabiedrotie regulāri pārskata alianses budžeta līdzmaksājumu sadali starp dalībvalstīm, un jaunā izmaksu dalīšanas formula stāsies spēkā 2021. gadā.

Jaunās formulas ietvaros lielākajai daļai Eiropas valstu, kā arī Kanādai budžetam atvēlēto līdzekļu apjoms būs jāpalielina, kamēr ASV patēriņi samazināsies. “Šādas izmaiņas parāda visu sabiedroto apņemšanos atbalstīt aliansi un nodrošina arī taisnīgāku finansiālā sloga sadali,” norāda ministrijas pārstāve.

Līdzfinansējuma budžets nodrošina NATO galvenās mītnes un militāro komandcentru darbību. Tāpat ar šiem līdzekļiem tiek segtas atsevišķas NATO vadītās operācijas un misijas, kā arī NATO kā organizācijas militāro spēju nodrošināšana, informē “ERR”.

Savukārt NSIP atvēlētos līdzekļus izmanto investīcijām infrastruktūras uzlabošanā. Iepriekš šādas investīcijas Igaunijā izmantotas Emeri Gaisa spēku bāzes uzlabošanai, NATO spēku integrācijas vienībai Tallinā, NATO kiberapmācību centra un Tapas militārās bāzes uzlabošanai. “Līdzekļi, ko Igaunija saņēmusi no šīs programmas, ir daudz lielāki nekā tie, ko esam iemaksājuši NATO kopējā budžetā,” uzver Udeberga. 

Kopš 2016. gada Igaunija no NSIP budžeta saņēmusi aptuveni 63 miljonus eiro, savukārt šajā gadā tie bijuši 19 miljoni eiro. Igaunijas Aizsardzības ministrijas pārstāve gan norāda, ka NATO kopbudžeta uzturēšana tomēr ir vien maza daļa no kopējiem aizsardzības jomas izdevumiem – Igaunija ikgadējam aizsardzības budžetam katru gadu atvēl aptuveni 600 miljonus eiro.

Jau iepriekš vēstīts, ka NATO kopbudžeta reforma ir veids, kā ASV cenšas rosināt pilnīgi visas alianses valstis aizsardzības nozarei atvēlēt vismaz 2% no IKP.

Dalies ar šo ziņu