ASV vēstnieks Latvijā: ASV stingri apņēmusies rūpēties par Baltijas drošību un suverenitāti

NATO
Sargs.lv/Latvijas Radio/LSM.lv
ASV vēstnieks Latvijā
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

ASV apņēmība rūpēties par Baltijas drošību un suverenitāti ir stingra un nelokāma, turklāt Vašingtona ļoti novērtē Latvijas apņemšanos aizsardzībai atvēlēt 2% no iekšzemes kopprodukta. Tā intervijā “Latvijas Radio” sacīja jaunais ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails, kurš Latvijā ieradās vien novembra sākumā.

Ziņu portāls “LSM.lv”, atsaucoties uz “Latvijas Radio”, vēsta, ka ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails (John Carwile), kurš vēstnieka pienākumus pārņēma no priekšgājējas Nensijas Petitas (Nancy Pettit), atzinīgi vērtē Latvijas cīņu pret korupciju un t.s. naudas atmazgāšanu. Uz problēmām finanšu jomā iepriekš vairākkārt norādījusi arī Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komiteja “Moneyval”.

“Mana valdība ir iedrošinājusi Latviju spert soļus pretī tam, lai tieslietu sistēmas darbība tiktu uzlabota. Un pēdējā gada laikā valdība šeit tiešām šādus iespaidīgus soļus ir spērusi, gan cīņā pret naudas atmazgāšanu, gan pret korupciju,” intervijā “Latvijas Radio” sacīja Dž. Kārvails.

Tāpat viņš noraidīja pasaules publiskajā telpā izskanējušās bažas, kuras liek apšaubīt ASV un Latvijas ciešās attiecības.

“Es varu apstiprināt, ka ASV viedoklis par Latviju nav mainījies. Mēs ticam NATO, mēs ticam 5. pantam, un šī ticība ir stingra un nelokāma. No Savienoto Valstu skatupunkta šīs attiecības nav mainījušās nemaz,” pauda Dž. Kārvails.

Viņš arī atzina, ka pašas ASV drošības stratēģijā galvenais uzsvars tiek likts uz Savienoto Valstu ekonomisko un militāro drošību. Viņaprāt, tuvākajos gados tās būs faktiski jebkuras valsts galvenās prioritātes. “Ja jūs paskatīsieties uz ASV ārpolitiku pēc Otrā pasaules kara, tad redzēsiet, ka šajā jomā nekādu lielo izmaiņu nav bijis. Ārpolitika ir bijusi ļoti pēctecīga. Varbūt ir mainījušās atsevišķas tēmas vai to formulējums, taču lielos vilcienos ASV ārpolitikas prioritātes nav mainījušās”, teica ASV vēstnieks Latvijā.

Intervijā “Latvijas Radio” viņš pauda, ka nevienam nav noslēpums, ka ASV prezidents Donalds Tramps un administrācija tiešām aktīvi iestājas par to, lai visi sabiedrotie atvēlētu aizsardzībai vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta. Ir daudzas valstis, kas to jau ir sasniegušas,  vēl dažas to plāno sasniegt tuvāko gadu laikā.

“Viņš [ASV prezidents], viņa administrācija un Vašingtona ļoti, ļoti novērtē Latvijas apņemšanos 2% no iekšzemes kopprodukta tērēt aizsardzībai. Manuprāt, tas runā pats par sevi,” sacīja Dž. Kārvails.

Tāpat viņš atzina, ka viņa un citu vēstniecības darbinieku uzdevums ir labāk izprast Latvijā un tās kaimiņvalstīs notiekošo. Tostarp kolektīvās drošības jautājumā. “Ja mēs runājam par Krieviju, mana valdība ir skaidri pateikusi, ka Krievija globālajos jautājumos ir ļoti nozīmīgs spēlētājs. Taču mēs sagaidām, ka Krievija, tāpat kā citas valstis, spēlē konstruktīvu lomu. Nelikumīgie iebrukumi Gruzijā un Krimā skaļi runā par Krievijas uzvedību. Tas ir teikts jau iepriekš, un es to atkārtošu arī šoreiz – Krievija to vien vēlētos, kā iedragāt attiecības starp ASV un mūsu sabiedrotajiem, tostarp Baltijas valstīm. [..] bet Savienoto Valstu apņēmība rūpēties par Baltijas drošību un suverenitāti ir stingra un nelokāma. Tas arī bija skaidri redzams, viņam tiekoties ar Baltijas valstu prezidentiem 2018. gadā,” rezumēja Dž. Kārvails.

ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails

Aizsardzības ministrs A. Pabriks iepazīšanās vizītē uzņem ASV vēstnieku Dž. Kārvailu, 02.12.2019. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

ASV vēstnieks Latvijas Republikā Džons Leslijs Kārvails ir pieredzējis karjeras diplomāts ASV diplomātiskajā dienestā, kur ieguvis ministra-padomnieka pakāpi. Pirms nominēšanas vēstnieka amatam Kārvails palīdzēja vadīt diplomātiskā dienesta nozīmēšanas procesu un pārraudzīja 120 cilvēku lielu personālu kā Valsts departamenta direktora vietnieks karjeras attīstības un nozīmējumu jautājumos.

No 2013. līdz 2016. gadam Džons Kārvails bija vēstnieka vietnieks ASV vēstniecībā Katmandu, Nepālā. Pirms tam –  ministrs-padomnieks ekonomisko sakaru nodaļā ASV vēstniecībā Romā un no 2009. līdz 2010. gadam vadījis ekonomisko nodaļu Bagdādē, Irākā. Savas karjeras laikā Džons Kārvails arī ir bijis vēstnieka vietnieks ASV vēstniecībā Brunejā un strādājis Otavā (Kanāda), Belfāstā (Apvienotā Karaliste), Kualalumpurā (Malaizija) un Limā (Peru). Viņš ir bijis nodarbināts arī ekonomisko sakaru birojā un pabeidzis Diplomātiskā dienesta institūta ekonomikas programmu.

Dalies ar šo ziņu