Stoltenbergs: NATO jāspēj atbildēt uz Ķīnas ietekmes palielināšanos

NATO
Sargs.lv
NATO ģenerālsekretārs, Jenss Stoltenbergs
Foto: Foto: NATO.int

NATO jāņem vērā izaicinājumi, ko rada pieaugošā Ķīnas ietekme un kolektīvi jādomā, kā atbildēt šiem izaicinājumiem, NATO samitā uzvēra alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Viņš atzina – Ķīnai jau šobrīd ir otrais lielākais aizsardzības budžets pasaulē. Tā attīsta raķešu un bezpilota lidaparātu programmas. “Ķīna nāk tuvāk Eiropai caur investīcijām Āfrikā un aktivitātēm kibertelpā. Tādēļ mēs esam nolēmuši, ka jādomā, kā atbildēt uz šiem izaicinājumiem,” sacīja J. Stoltenbergs.

NATO ģenerālsekretārs atzina, ka pašlaik nozīmīgi ir abu pušu politiskie kontakti. “Mēs Ķīnu pagaidām neuztveram kā pretinieku, bet jāatzīst, ka tās spēka pieaugums ir mums izaicinošs,” viņš sacīja, kārtējo reizi aicinot dalībvalstis palielināt izmaksas aizsardzībai.

“Vēsturiski mēs esam izmaksas samazinājuši, tad pēkšņi palielinājuši. Tomēr atcerēsimies, ka 2% drošībai – tas nav daudz, jo Aukstā kara gados izmaksas ir bijušas 4% un pat 5% apmērā no iekšzemes kopprodukta. Ja gribam attīstību, nevaram maksāt mazāk,” piebilda J. Stoltenbergs.

Savukārt, runājot par attiecību veidošanu ar Krieviju, viņš atzina, ka, neraugoties uz Krievijas agresīvo ārpolitiku, aliansei jāsaglabā zināmi kanāli komunikācijai. “Pat Aukstā kara gados mēs strādājām ar Krieviju. Esmu pārliecināts, ka varam runāt par demarkāciju vai citiem jautājumiem. Pat ja mēs neticam, ka varam uzlabot attiecības, vajag panākt, lai tās nepasliktinās vēl vairāk, kas noved pie bīstamības,” viņš teica.

Stoltenbergs arī uzsvēra, ka viens no NATO izaicinājumiem būs Arktikas reģiona kontrole, kur savas pozīcijas jau nostiprina Krievija un Ķīna. “Šajā reģionā attīstās gan kuģniecība, gan citas ekonomiskās darbības, tāpēc tas Arktiku padara svarīgu. Arī NATO šajā reģionā jābūt pārstāvētai,” sacīja J. Stoltenbergs.

Dalies ar šo ziņu