Levits: NATO valstis parādījušas spēku spējā vienoties par sarežgītiem jautājumiem

NATO
Sargs.lv
Levits
Foto: Foto: Ilmārs Znotiņš/Valsts prezidenta kanceleja

NATO ir spēcīgākā militārā alianse pasaulē, un aizvadītais samits Londonā pierādījis, ka Latvija var paļauties uz NATO. Tā, komentējot dalībvalstu vadītāju tikšanos, atzina Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš uzsvēra - NATO ir pierādījusi, ka spēj rast kopīgu valodu dažādos dalībvalstu viedokļos, kas esot laba ziņa alianses vienotībai. Tāpat alianse ir pierādījusi, ka ir gatava mainīgajai drošības situācijai pasaulē.

Vienlaikus prezidents norādīja, lai arī pirms tikšanās izskanēja dažādi dalībvalstu paziņojumi, par galvenajām lietām tomēr izdevies vienoties. Tostarp ar Turciju, kuras prezidents Ražips Taips Erdoans iepriekš bija sacījis, ka neatbalstīs Baltijas un Polijas aizsardzības plānus, ja kurdu kaujinieku grupējumi netiks atzīti par teroristiskiem.

“Ar Turciju vienojāmies, ka visu dalībvalstu aizsardzības plāniem jābūt atjaunotiem. Par to nebija nekādu jautājumu. Mēs Turcijai arī paudām savu izpratni par tās problēmām,” sacīja Levits. Viņš arī atzina: “Tas [strīdi par Baltijas valstu un Polijas aizsardzības plāniem] nekad nebija jautājums pēc būtības. Tas bija par laiku – kad tos apstiprinās. Tagad tas ir noņemts no dienas kārtības,” viņš sacīja.

Dalies ar šo ziņu