Gruzijas un Ukrainas atstāšana ārpus NATO bija dārga kļūda

NATO
Sargs.lv
Ukraina
Foto: Foto: NATO.int

Gruzijas un Ukrainas neuzaicināšana dalībai NATO samitā izrādījusies kļūda, par kuru abas valstis ir samaksājušas ar asiņainu karu un savu teritoriju zaudēšanu. Tā Londonā notikušajā ekspertu diskusijā “NATO Engages” atzina Gruzijas un Ukrainas ārlietu ministri.

Gruzijas ārlietu ministrs Davids Zalkaliani skaidroja – vēl Bukarestes samitā izskanēja paziņojums, ka Gruzija varēs pievienoties Aliansei. Kopš tā brīža Gruzija ilgstoši ieviesusi visas nepieciešamās rekomendācijas, lai saņemtu uzaicinājumu. Valsts piedalās NATO vadītajās starptautiskajās operācijās, kā arī velta savai aizsardzībai Alianses prasītos 2% no valsts iekšzemes kopprodukta, tomēr uzaicinājums aizvien nav saņemts. Viņaprāt, tieši zinot, ka Gruzija nav NATO dalībvalsts, Krievija bija spējīga 2008. gadā pret Gruziju vērst agresiju.

Gruzijas kolēģim piekrita arī Ukrainas ārlietu ministrs Vadims Pristaiko. “Tas, kas notika Bukarestē, bija kļūda. Ir pagājuši 10 gadi un nav nedz piedāvājuma par rīcības plānu, nedz uzaicinājuma pievienoties. To, ka tā bija kļūda pierāda arī pēdējie divi kari. Sākumā Krievija iebruka Gruzijā, bet pēc tam Ukrainā. Par šo kļūdu mēs aizvien turpinām maksāt,” viņš sacīja, piebilstot, ka kara dēļ Austrumukrainu pametuši jau divi miljoni bēgļu, neskaitot kritušos karavīrus.

NATO

Ukrainas ārlietu ministrs Vadims Pristaiko (attēlā pa kreisi) ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu. Foto: Ukrinform.net

Līdzīgu uzskatu pauda arī Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks, norādot, ka par spīti visiem Krievijas apgalvojumiem par NATO kā bīstamu aliansi, nevienā no dalībvalstīm karš, kopš organizācijas izveides nav bijis. Tas pierāda NATO kā miera garanta efektivitāti.

Savukārt, komentējot izskanējušos aicinājumus sēsties pie sarunu galda ar Krieviju, Ukrainas ārlietu ministrs to nosauca par sevis mānīšanu. “Ikviena lielāka valsts cenšas noregulēt attiecības ar Krieviju. Tā tas bija ar attiecību restartēšanu ASV prezidenta Baraka Obamas laikā, tā arī citās administrācijās.  Taču šie centieni ir izgāzušies. Arī jaunais Ukrainas prezidents to bija mēģinājis. Kā mēs redzam, tas nedarbojas,” viņš sacīja.

Dalies ar šo ziņu