Polijas prezidents: NATO un ES ir līdz šim labākās starptautiskās organizācijas

NATO
Sargs.lv
Duda
Foto: Publicitātes foto

NATO un Eiropas Savienība ir pēdējās desmitgadēs labākās valstu radītās starptautiskās organizācijas, kuras garantējušas gan drošības, gan ekonomiskās izaugsmes attīstību, tā pirms trešdien gaidāmā NATO valstu līderu samita Londonā ekspertu diskusijā “NATO Engages” atzina Polijas prezidents Andžejs Duda.

Viņaprāt, pēdējā laikā dalībvalstu vidū izvirzījušās vairāka veida prasības pēc drošības garantēšanas ne tikai Austrumu flangā, bet arī Dienvidu valstīs. “Es ticu NATO 360 grādu politikai, un mēs esam gatavi par to diskutēt,” sacīja A. Duda.

Vienlaikus Polijas prezidents atzina - NATO loma Polijas un citu Austrumeiropas valstu aizsardzībā ir nozīmīga. Lai arī alianse sastopas ar iekšējiem izaicinājumiem, tā aizvien ir spējīga pildīt savas pamata funkcijas. “Protams, ka ikvienai dalībvalstij ir savas intereses un mums ir jādomā, kā tās sabalansēt un uzlabot pašas NATO iekšējos mehānismus. Tomēr, ja runā par “NATO smadzeņu nāvi”, tad es šī izteikuma autoram [Francijas prezidentam Emanuelam] Makronam teiktu – nerunāsim par smadzeņu nāvi, bet labāk domāsim, ko darīt, lai valstu sadarbību uzlabotu,” sacīja A. Duda.

Viņš sacīja, ka NATO aktīvi jāievieš 360 grādu rīcības politika, kas būtu visu valstu interesēs, tādējādi spējot novērst draudus gan no Dienvidiem, gan Austrumiem, atbildot visiem izaicinājumiem.

Uz jautājumu – vai Vladimira Putina vadītā Krievija uzskatāma par lielāko draudu NATO, Polijas prezidents sacīja, ka vienu draudu izcelt šobrīd būtu nepareizi. “Negribu vērtēt, kurš drauds šobrīd ir lielāks – terorisms, krievu imperiālisms vai islāma fundamentālisms Tuvajos  Austrumos. Tie visi ir bīstami, uz ko organizācijai ir jāatbild,” viņš teica.

NATO dalībvalstu vadītāju tikšanās notiks 4.decembrī.

Dalies ar šo ziņu