NATO samitā tiekas ASV prezidents un NATO ģenerālsekretārs

NATO
Sargs.lv
Stoltenbergs un Tramps
Foto: Foto: NATO

Londonā notiekošo NATO samitu atklāja tikšanās, kas nodēvēta par vienu no svarīgākajām samita norisē. Kopīgā preses konferencē atzinīgus vārdus viens otram veltīja ASV prezidents Donalds Tramps un NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

D. Tramps mediju pārstāvjiem paziņoja, ka ir ļoti pagodināts būt līdzās šajā 70. gadadienas samitā, “70 gadi nav maz, tas ir ilgs laiks, kurā NATO veiksmīgi spējusi pielāgoties mainīgajai situācijai pasaulē”. Tāpat viņš arī uzslavēja ģenerālsekretāra J. Stoltenberga paveikto NATO vadībā, norādot, ka ir liels ģenerālsekretāra fans.

ASV prezidents īpaši uzsvēra savu ieguldījumu NATO pēdējo gadu izmaiņās. “Arī ģenerālsekretārs piekritīs, ka ar manu palīdzību mēs veiksmīgi esam vadījuši sarunas, lai rosinātu NATO dalībvalstīm aliansē ieguldīt vairāk līdzekļu,” sacīja D. Tramps, piebilstot, ka samits noteikti būs veiksmīgs.

NATO ģenerālsekretārs J. Stoltenbergs savukārt pateicās D. Trampam par ierašanos šī gada alianses samitā un piekrita ASV prezidentam – finanšu sloga dalīšana starp dalībvalstīm, kopš 2016. gadā Eiropas valstis sāka uzņemties lielāku slogu, šogad bijusi īpaši veiksmīga.

Abas amatpersonas arī bija vienisprātis, ka starp dalībvalstīm nepieciešams taisnīgs finansiālā sloga sadalījums. Tramps papildus izteicās, ka nav apmierināts ar negodīgo sloga sadalījumu ASV un Vācijas ziņā. “Vācija NATO iegulda tikai 1.2% no savas valsts IKP. Tas vienkārši nav godīgi,” uzsvēra ASV prezidents, piebilstot, ka valstu ieguldījumu NATO būtu jāpalielina līdz 4% no IKP.

“NATO ir pasaules vēsturē veiksmīgākā alianse. 70 gadu laikā mēs esam spējuši pielāgoties izmaiņām pasaulē un darām lietas, kuras nekad neesam darījuši,” uzsvēra J. Stoltenbergs.

Vaicāti, kāda ir viņu attieksme pret Francijas prezidenta izteikumiem par NATO “ieslīgšanu smadzeņu nāvē”, alianses ģenerālsekretārs norādīja, ka “NATO šobrīd ir dzīva, pielāgoties spējīga un mainīga savienība”. “NATO šobrīd ir visaktīvākajā posmā kopš Aukstā kara,” piebilda J. Stoltenbergs.

ASV prezidents D. Tramps savukārt norādīja, ka šādi Francijas prezidenta Emanuela Makrona izteikumi ir īpaši nekrietni ne tikai pret NATO, bet arī pārējām 28 dalībvalstīm. “Ģenerālsekretārs ir veicis labu darbu, cenšoties nemitīgi samierināt NATO dalībvalstis. Šādi izteikumi ir necieņas izrādīšana,” uzsvēra D. Tramps.

ASV un NATO galvenās amatpersonas sarunā pieskārās arī jutīgajam Turcijas tematam. Kamēr D. Tramps medijiem pavēstīja, ka ASV ir labās attiecībās ar Turciju un uzslavēja valsts atbalstu cīņā pret “Islāma valsti”, abi līderi apstiprināja, ka pēc Krievijas pretraķešu sistēmas iegādes, noteikti tiks meklēti risinājumi saspīlējumam dalībvalstu vidū.

“Turcija ir bijis liels atbalsts cīņā pret “Islāma valsti”, un mēs to ļoti novērtējam. Kas attiecas uz S-400 sistēmu iegādi – tās nebūs savietojamas ar NATO sabiedroto tehnoloģijām, tāpēc mēs šobrīd domājam, kā šo situāciju risināt tālāk,” atzina J. Stoltenbergs.

NATO ģenerālsekretārs preses konferencē medijiem vairākkārt uzsvēra, ka alianses vēsturē dalībvalstu starpā vienmēr bijušas nelielas nesaskaņas. “Dalībvalstu viedokļi konkrētās lietās vienmēr ir bijuši atšķirīgi, katrai ir savs skatījums uz notiekošo. Bet mēs vienmēr esam spējuši atrast vidusceļu un kopā pasargāt cits citu,” norādīja J. Stoltenbergs, piebilstot, ka alianse kopā ir stiprāka un drošāka nekā jebkad agrāk.

Dalies ar šo ziņu