Latvija un Kanāda sola kopīgi strādāt pie NATO stiprināšanas

NATO
Sargs.lv
Levits un Trudo
Foto: Foto: Sargs.lv/Kārlis Roķis

Kanādai un Latvijai NATO ir svarīga abu valstu drošības stiprināšanā, tāpēc valstis sadarbosies , lai pēc samita alianse kļūtu vēl spēcīgāka nekā līdz šim. Tā, tiekoties Londonā pirms NATO valstu galotņu samita, abu valstu žurnālistiem uzsvēra Latvijas prezidents Egils Levits un Kanādas premjerministrs Džastins Trudo.

Kanādas premjers atzina, ka pēdējos gados Latvijas un Kanādas sadarbība ir ievērojami attīstījusies. “Kanādai Latvijā ir izvietoti vismaz 600 karavīri. Mēs esam vadošā NATO paplašinātās kaujas grupas valsts, kas palīdz noturēties pretim Krievijas centieniem iejaukties citu valstu iekšējās lietās. Es vēlos uzsvērt dziļo sadarbību starp Latviju un Kanādu, ņemot vērā mūsu uzticību demokrātiskajām vērtībām un likuma varai,” sacīja Dž.Trudo.

Kanādas premjers atzina, ka šī abām valstīm ir lieliska iespēja vēlreiz pierādīt un atgādināt, cik svarīga alianse ir abām valstīm.

“Šī alianse svin 70 gadus kopš izveidošanas. Tomēr aizvien tā ir ārkārtīgi veiksmīga, pulcinot valstis ar kopējām vērtībām pasaulē, kura diemžēl ir izaicinājumu un neskaidrību pilna. Šī alianse ir svarīga Kanādai un mūsu valsts būs tai uzticīga,” sacīja Dž. Trudo.

Trudo un Levits

Foto: Sargs.lv/Kārlis Roķis

Tikmēr Latvijas prezidents Egils Levits pateicās Kanādai par tās ieguldījumu Latvijas drošības stiprināšanā “ Kanādas iesaiste ir ļoti nopietns ieguldījums miera nodrošināšanā ne tikai mūsu reģionā, bet visā Eiropā kā tādā,” uzsvēra prezidents.

Viņš sacīja, ka rītdien gaidāmajā samitā viņš kopā ar pārējo dalībvalstu kolēģiem diskutēs, kā vēl vairāk stiprināt NATO, jo  alianse ir viens no stūrakmeņiem mūsu valsts drošībai. “Ceru, ka no šīm sarunām visi iznāksim stiprāki nekā iepriekš,” teica E. Levits.

Pēc tikšanās ar Dž.Trudo prezidents Latvijas žurnālistiem atzina – Kanāda turpinās dalību Latvijā izvietotajā NATO paplašinātajā kaujas grupā, jo tādējādi Kanāda stiprina arī savu drošību, turklāt tā tikšot pagarināta. “Es saprotu, ka mūsu attiecības ir tik labas, ka tas [misijas pagarināšana] notiks, jo mēs balstāmies uz tām pašām vērtībām, un tajā ziņā nebūs nekādu problēmu,” atzina prezidetnts.

NATO valstu līderu tikšanās Londonā gaidāma rītdien, 4.decembrī.

Dalies ar šo ziņu