Pabriks: Visiem NATO dalībvalstu iedzīvotājiem jājūtas vienlīdz aizsargātiem

NATO
Sargs.lv
karogi
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

NATO dalībvalstīm jāspēj nodrošināt vienāds drošības līmenis visās alianses dalībvalstīs neatkarīgi no tā, vai tās atrodas uz ārējās robežas, vai bloka iekšienē. Šādu viedokli pauda aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Viņš atzina, ka nesen publicētais ASV domnīcas “Jamestown Foundation” pētījums par to, kā hipotētiska Krievijas iebrukuma gadījumā aizstāvēt Baltijas valstis, iezīmē vairākus darāmos darbus ne tikai Latvijai pašai, bet arī visai NATO aliansei kopumā.

“Viena ziņa ir tā, ka Baltijas valstīm pašām jāturpina rūpēties par savu aizsardzību – tur nekādu šaubu – vismaz 2% no Iekšzemes kopprodukta ir veltāmi šim mērķim.  Šis pētījums arī atklāj, ka jāturpina stiprināt mūsu pašu spējas un jādomā, kā mēs pēc iespējas īsākā laikā varam sagatavot pēc iespējas lielāku cilvēku skaitu dažādām krīzē, tostarp karadarbībai,” teica A. Pabriks.

Otru uzdevumu pēc ministra vērtējuma “Jamestown Foundation” pētījums iezīmē Latvijas sabiedrotajiem, īpaši ASV. Proti, vajadzētu piešķirt vēl lielāku militāro palīdzību ne tikai Latvijai, bet visam Baltijas reģionam.

“Uzskatu, ka visā NATO teritorijā jāspēj garantēt vienādi drošības apstākļi. Ja Portugālē vai Vācijā cilvēki jūtas drošāki, tas nav normāli, jo mums ir jābūt pilnīgi vienādai drošības sistēmai. Tas nozīmē arī lielāku atbalstu militārās pārdales jomā. Ja Eiropas Savienība dalībvalstīm ir solidārais ekonomiskais atbalsts, tad arī NATO tāds ir jāpanāk drošības ziņā. Tām valstīm, kurām šobrīd ir vajadzīga palīdzība drošības sistēmas attīstībā, tā būtu jāsniedz.”
Artis Pabriks
aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Pēc ministra teiktā – NATO dalībvalstu atbalsts nepieciešams modernu pretgaisa aizsardzības ieroču izvietošanā Latvijā, kā arī piekrastes aizsardzības sistēmas izveidē, kas šobrīd maksā ārkārtīgi dārgi. Tam būtu nepieciešams bloka valstu atbalsts. “Mēs paši šīs sistēmas šobrīd nevaram atļauties, jo tādā gadījumā aizsardzībai nāktos ziedot 5% vai vairāk procentus no Iekšzemes kopprodukta. Taču mums kā NATO robežvalstij dažkārt šī aizsardzība ir vajadzīga vairāk nekā vienai otrai citai NATO dalībvalstij, kas atrodas organizācijas teritorijas iekšienē,” teica A. Pabriks.

Dalies ar šo ziņu