Mičiganas un Latvijas sadarbībā palielina reģionālo aviācijas bāzu operāciju koordinēšanu

NATO
Sargs.lv/Dvidshub.net – 1st Lt. Andrew Layton
Mičiganas karavīri un sabiedrotie
Foto: Staff Sgt Andrew Schumann/Dvidshub.net

Divdesmit piecu gadu ilgā sadarbība starp Mičiganas Nacionālo gvardi un Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem uzsākusi jaunu fāzi – turpmāk kopīgajās apmācībās plānots iesaistīt arī citas Eiropas valstis, portālā “Dvidshub.net” raksta Mičiganas Nacionālās gvardes virsleitnants Endrjū Leitons (1st Lt. Andrew Layton).

Majors Kaspars Skudrovs veras pāri Lielvārdes aviācijas bāzes lidlauka pelēkajam betonam, gaisa satiksmes kontroles torņa siena aiz viņa muguras sniedz patvērumu no novembra vēja.  “Nākamajā gadā mums pavērsies vēl jaunas iespējas,” saka majors Skudrovs. “Sākotnēji katru no lidlauka daļām mēs sākām veidot atsevišķi, piemēram, gaisa satiksmes vadības un ugunsdzēsības blokus; šobrīd mēs ceram ne tikai izpildīt vienu konkrētu projektu, bet arī sadarboties ar kaimiņvalstīm un varbūt pat citām valstīm Eiropā.”

Lielvārdes aviācijas bāzes Sakaru un lidojumu nodrošinājuma eskadriļas komandieris Skudrovs stāsta par viņa komandas sadarbību ar Mičiganas Nacionālo gvardi, kas pēdējo desmit gadu laikā ievērojami palīdzējusi aviācijas bāzes uzlabošanas procesā. Nesen viņš ticies ar Mičiganas Nacionālās gvardes pārstāvjiem, lai iezīmētu nākotnes galvenās sadarbības prioritātes lidlauka vadības, ugunsdrošības, krīzes vadības, plānošanas un aizsardzības jomā.

Iniciatīvu paplašināt sadarbību ar Latviju rosina arī MQ-9 “Reaper” pilots majors Lukass Freudenburgs (Lucas Freudenburg). Šobrīd viņš konsultē latviešu kolēģus par to, kā koordinēt bezpilota lidaparātus. Jau drīzumā Lielvārdes bāzē atkal plānotas mācības ar šo lidaparātu iesaisti. Iepriekš tie Lielvārdē uzņemti 2015.gadā.

“Latvijā esmu pirmo reizi un visur tieku sagaidīts atplestām rokām,” saka Freudenburgs.

“Es vienmēr esmu zinājis, ka valstu sadarbības programma ir svarīga, bet līdz šim nenojautu, cik liels ir tās potenciāls.”

Lielvārdes aviācijas bāze izveidota 1969. gadā kā PSRS gaisa spēku bāze, bet 1994. gadā bāze nonāca atjaunotās Latvijas valdības kontrolē. 2000. gadu beigās bāzē piedzīvoja vērienīgus remontdarbus, kad tika uzbūvēts moderns gaisa satiksmes novērošanas tornis un komandcenrs. Šodien, šīs investīcijas pārveidojušas Lielvārdes aviācijas bāzi par ievērojamu Baltijas reģiona NATO gaisa spēku operāciju centru. Atjaunotās bāzes personāla komplektēšanai Latvijas Nacionālie bruņotie spēki balstījās uz ilgstošo sadarbību ar Mičiganas Nacionālo gvardi, lai nodrošinātu personāla apmācības un profesionālās izaugsmes iespējas.

Pastāvīgās personāla pieredzes apmaiņas rezultātā abas puses kāpinājušas sava personāla kvalifikāciju. Mičiganas Nacionālās gvardes pārstāvji uzsver -  Latvijas personāls vairākkārt pierādījis savas augstās prasmes dažādās situācijās. Īpaši tiek izcelta Latvijas ugunsdzēsēju rīcība 2017. gadā, kad lidaparāts A-10 Thunderbolt II veica ārkārtas piezemēšanos Alpenas apmācības centrā Mičiganā. Latvijas militārie ugunsdzēsēji bija vieni no pirmajiem, kuri reaģēja, dzēšot ugunsgrēku un nodrošinot pilota drošību.

Tagad Mičiganas Nacionālās gvardes un Latvijas Gaisa spēku karavīri vēlas veidot līdzīgas partnerattiecības arī ar kaimiņvalstīm. Mičiganas un Latvijas pārstāvji nesen apmeklēja arī Emari gaisa spēku bāzi Igaunijā, lai izpētītu jaunas sadarbības jomas ar citiem Baltijas valstu kolēģiem. Igaunijas bruņboto spēku pārstāvji kopā ar Latvijas kolēģiem 2017. gadā apmeklēja Mičiganu, lai  piedalītos gaisa spēku bāzes un tās ugunsdzēsības dienestu mācībās “Northern Strike”.

“Runājot par reģionālo sadarbību ar Baltijas valstīm tad, attiecības ir lieliskas,” sacīja Freudenburgs. "Tā kā Latvija ir Baltijas reģiona centrs, es nevaru vien sagaidīt, kā šī sadarbība veidosies nākotnē."

Nākamgad Mičiganas Nacionālā gvarde, kopā ar Latvijas gaisa spēku personālu Alpenā piedalīsies mācībās “Winter Strike 20.”, savukārt. Lielvārdes bāzē gaidākms HAZMAT apmacības kurss ugunsdzēsējiem. Paredzēts, ka tajā piedalīsies dalībnieki no Igaunijas, Ungārijas un Ohaio štata, ASV.

Dalies ar šo ziņu