NATO uzlabos AWACS lidaparātus

NATO
Sargs.lv/DefenseNews.com
AWACS
Foto: Foto: NATO

Tuvākajos gados NATO ieguldīs vienu miljardu ASV dolāru agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas jeb AWACS lidaparātu uzlabošanai, tā pirms NATO valstu aizsardzības ministru tikšanās medijus informējis alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

NATO pārstāvji medijiem paziņoja arī par jaunās programmas “Alliance Ground Surveillance”  (AGS) jeb alianses teritorijas novērošanas programmas attīstību. Šobrīd uz jaunajām “mājām” Sicīlijā no ASV ceļo pirmais no pieciem “Global Hawk” droniem, kas paredzēts teritorijas novērošanai Dienvideiropā. NATO pārstāve Oana Lungesko (Oana Lungesco) lietotnē “Twitter” vēlāk piebilda: “šādi alianse apstiprina, ka ir gatava investēt arī augstajās tehnoloģijās.”

AWACS lidaparāti NATO lietošanā pirmo reizi nonāca 1982. gadā, un tos plānots lietot līdz 2035. gadam. Šos gaisa kuģus izmanto, lai spētu laicīgi pamanīt NATO teritoriju apdraudošas raķetes vai ienaidnieku lidmašīnas. Alianses piloti gaisa kuģi izmantojuši atbalsta misijās pret “Islāma valsti”, kā arī 2014. gadā, palīdzot nodrošināt Ukrainas austrumu drošību Krimas aneksijas laikā un citur, informē aizsardzības jomas ziņu portāls “DefenseNews.com”.

AWACS

Foto: NATO

NATO mājaslapā teikts, ka AWACS gaisa kuģu iegādi dēvē par “lielāko sadarbības pasākumu”, kā arī norāda, ka 14 lidaparāti ir vienīgie militārie līdzekļi, kas pieder pašai NATO aliansei. Alianses ģenerālsekretārs arī uzsvēris, ka šobrīd tiek izskatītas iespējas, ar ko lidaparātus aizvietot pēc 2035. gada. AWACS gaisa kuģu programmai kopš to iegādes jau tērēti vairāk nekā 6,8 miljardi ASV dolāru.

Savukārt AGS droni, kuri ražoti pēc “Northrop Grumman” ražoto “Block 40 Global Hawk” dronu parauga, palīdzēs militāristiem novērot sauszemes un jūras teritorijas.

Dalies ar šo ziņu