NATO: Teroristi nokļūšanai Eiropā kā aizsegu var izmantot imigrantus

NATO
LETA--AFP
Stoltenbergs
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Nelegālo imigrantu pūļos, kas cenšas iekļūt Eiropā, var slēpties islāmistu kaujinieki, pirmdien brīdināja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, uzsverot, ka tāpēc vēl jo vairāk ir nepieciešams rast efektīvu risinājumu samilzušajai nelegālās imigrācijas problēmai.

NATO: Teroristi nokļūšanai Eiropā kā aizsegu var izmantot imigrantus

"Pirmkārt, tā ir cilvēciska traģēdija. Cilvēki iet bojā, cenšoties tikt pāri Vidusjūrai," sacīja alianses ģenerālsekretārs, atbildot uz žurnālistu jautājumu par "Islāma valsts" centieniem nogādāt Eiropā savus kaujiniekus cilvēku kontrabandistu kuģos.

"Protams, viena no problēmām ir tā, ka tur var būt ārvalstu karotāji, tur var būt teroristi, kas cenšas paslēpties, cenšas iejukt imigrantu pūlī," viņš piebilda.

"Un tas pievērš uzmanību tam, cik svarīgi ir, ka mēs reaģējam uz šo krīzi," norādīja ģenerālsekretārs.

Rietumu amatpersonas bieži izmanto jēdzienu "ārvalstu karotāji", ar to domājot Eiropas un Tuvo Austrumu iedzīvotājus, kas devušies uz Sīriju un Irāku, lai tur karotu "Islāma valsts" džihādistu rindās.

Stoltenbergs atgādināja par NATO centieniem sadarboties ar Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu valstīm, lai izskaustu nelegālo imigrāciju izraisošās problēmas.

Tomēr viņš uzsvēra, ka NATO šobrīd nepiedalās Eiropas Savienības (ES) Jūras spēku operācijā, kas tika uzsākta, reaģējot uz traģiskajām cilvēku kontrabandistu kuģu avārijām Vidusjūrā.

ES pagaidām nav lūgusi NATO palīdzību, tomēr alianse ir "gatava palīdzēt, ja šāds lūgums tiks saņemts", norādīja Stoltenbergs.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējumam lojalitāti apliecinājušas arī Lībijas ekstrēmistu bandas.

ES trešdien izziņoja pretrunīgi vērtētu plānu risināt nelegālās imigrācijas problēmas Vidusjūras reģionā, nosakot visām dalībvalstīm par pienākumu uzņemt noteiktu skaitu bēgļu.

Lībijas valdības padomnieks Abdulbasits Haruns nedēļas nogalē intervijā britu raidsabiedrībai BBC paziņoja, ka cilvēku kontrabandisti pāri Vidusjūrai uz Eiropu kopā ar citiem nelegālajiem imigrantiem ved "Islāma valsts" kaujiniekus.

"Islāma valsts" ļauj darboties dažiem kontrabandistiem, apmaiņā pieprasot 50% peļņas, norādīja amatpersona.

Dalies ar šo ziņu