ASV plāno turpināt rotāciju Baltijas valstīs pat lielākā sastāvā

NATO
Pēc armytimes.com materiāliem
Hodžs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

ASV armija plāno turpināt triju mēnešu rotāciju 800 karavīru sastāvā, kā arī, iespējams, papildināt to ar aviācijas vienībām. 2015. gada beigās plānots papildināt rotācijas ar tankiem un kaujas mašīnām „Bradley”.

ASV plāno turpināt rotāciju Baltijas valstīs pat lielākā sastāvā

Šo iniciatīvu ASV Armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Frederiks Bens Hodžs ir nosaucis par „Strong Europe”.

Arī augstākie militārie vadītāji, tai skaitā ģenerālis Filips Brīdlovs, uzsver, cik nozīmīgi ir, lai ASV neatvilktu savus spēkus no Eiropas, lai te atrastos lidmašīnas „F-15” un ASV kuģi piedalītos operācijās Baltijas jūrā un Melnajā jūrā.

ASV Armija jau deviņus mēnešus ir nodrošinājusi rotācijas spēkus, kas trenējas kopā ar Baltijas valstu un Polijas karavīriem. Šie treniņi un dalība mācībās ir daļa no operācijas „Atlantic Resolve”, kas turpināsies arī 2015.gadā ar 2.kavalērijas pulka rotāciju, kam sekos karavīri no 3. kājnieku divīzijas 1. brigādes kaujas grupas.

„Krievija šogad anektēja Krimu, un tagad strādā pie tā, lai iedragātu Alianses vienotību,” uzsver ģenerālleitnants Hodžs. „Esmu pārliecināts, ka viņu galvenais mērķis ir šķelt Aliansi, īpaši mēģinot veidot plaisu starp ASV un Eiropu, un, ja iespējams, arī starp dažādām Eiropas valstīm. Ja valstis vairs netic, ka citi NATO sabiedrotie tās atbalstīs 5.panta situācijā, jau ir izdevies radīt plaisu Alianses vienotībā un pamatvērtībās. 5. pants paredz, ka uzbrukums vienai NATO dalībvalstij ir uzbrukums visām, un tas ir NATO stūrakmens.”

NATO un ASV uzdevums ir sniegt atbalstu un drošības sajūtu tiem sabiedrotajiem, kas atrodas vistuvāk Krievijai. 

NATO Sauszemes spēku pavēlniecība tika sertificēta kā sauszemes komponents mācību „Trident Lance 2014” laikā. Šajās mācībās pavēlniecība vadīja trīs NATO korpusus. Mācību scenārijs paredzēja, ka sabiedroto spēki atjauno Igaunijas suverenitāti un teritoriālo vienotību pēc agresora iebrukuma. Mācības notika deviņās norises vietās, tajās piedalījās 3700 karavīru un simulācijā tika vadīti vēl 140 000 karavīru jeb divi korpusi.

NATO atkal pievērsusies liela mēroga sauszemes operācijām pēc 13 gadu ilgas koncentrēšanās uz pretterorisma operācijām Irākā un Afganistānā. Tas ir skaidrs signāls gan sabiedrotajiem, gan potenciālajiem pretiniekiem.

ASV Armija turpina savu iesaisti operācijā „Atlantic Resolve”, iesaistot arī divīzijas štāba elementu. ASV karavīri dienēs arī NATO Reaģēšanas spēkos un piedalīsies starptautiskajās mācībās.

Ģenerālleitnants Hodžs norādīja, ka ļoti priecājas par 4. kājnieku divīzijas štāba elementa ierašanos. „Eiropā ieradīsies divīzijas komandiera vietnieks un štāba virsnieki, un pavadīs te vairākus mēnešus, nodrošinot komandvadības spējas rotācijas spēkiem,” viņš sacīja.

Ģenerālmajors Pols Lakamera, 4. kājnieku divīzijas komandieris, atzīst, ka viņa štābs, kas atrodas Kolorado, jau vairākus mēnešus gatavojas operācijai Eiropā. „Mēs sadarbosimies ar dažādām armijas vienībām, mūsu uzmanības lokā būs treniņi un militārās mācības un partnerattiecību veidošana, balstoties uz lielisko sadarbību, kas mums jau izveidojusies Afganistānā,” uzsver ģenerālmajors.

Plānots, ka divīzijas štābs pārņems operācijas vadību februārī.

Ģenerālmajors Lakamera uzsver, ka šī karavīriem būs lieliska iespēja vairāk uzzināt par Eiropu un reģionālo drošības situāciju.

„1. kavalērijas divīzijas „Iron Horse” brigādes karavīri, kas bija vieni no pirmajiem ASV izvietotajiem karavīriem, kas ieradās Baltijas valstīs „Atlantic Resolve” ietvaros, ļoti daudz ko uzzināja par reģionālo drošību un Krievijas draudiem,” stāsta komandieris pulkvedis Dž. Didžambatista. „Tā bija vērtīga pieredze, īpaši tiem karavīriem, kas nekad nebija piedalījušies mācībās un operācijās ārpus ASV.”

ASV Armija šobrīd izvērtē iespējas rotācijā iekļaut arī Gaisa spēku vienības.

„Vajadzība pēc Gaisa spēku spējām Eiropā nesamazinās, drīzāk tā pieaug,” uzsver ģenerālleitnants Hodžs.

Tāpat ASV Armija plāno izvietot Eiropā vairāk kaujas mašīnu.

2013. gadā ASV armija aizveda tankus un „Bredlijus” no Vācijas uz ASV, noslēdzot 70 gadu ilgo periodu pēc Otrā pasaules kara. Lielākais ASV armijas tehnikas vienību skaits Vācijā ir bijis 20 bruņotas divīzijas ar 6 000 tankiem.

Šobrīd Vācijā palikuši 29 „Abrams” tanki un 33 „Breadley” kaujas mašīnas. 

Tiek plānots, ka tehnikas vienību skaits pieaugs līdz 2015. gadam, kad Eiropā plānots izvietot 150 tehnikas vienību, tai skaitā „Abrams” un „Breadley”.

„Tagad svarīgākais noskaidrot, kur šie tanki un kaujas mašīnas tiks izvietoti,” uzsver ģenerālis. „Daļa no ekipējuma paliks Vācijā, bet daļu varētu izvietot Baltijas valstīs. Protams, iespējams, ka visu ekipējumu izvietos arī vienuviet.”

Dalies ar šo ziņu