Zemessardzes Vidzemes brigāde krīzes mācībās trenē sadarbību ar pašvaldībām un iekšlietu dienestiem

Militārās mācības
Sargs.lv/Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde
Zemessardze
Foto: Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes štābs

Lai bataljona līmeņa komandpunktu personāls trenētu rīcību hibrīda un konvencionāla kara scenārija situācijās, no 16. līdz 19. maijam militārajā bāzē “Kaugurmuiža” notika Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes štāba organizētas mācības “Sudraba Grifs 2023”. Mācības bija arī efektīva platforma realitātei pietuvinātu sadarbības procedūru treniņam, jo pirmo reizi mācībās piedalījās Vidzemes pašvaldību sadarbības teritoriju civilās aizsardzības komisiju, Valsts Robežsardzes Viļakas pārvaldes, Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes, Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Vidzemes reģiona pārvaldes, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Vidzemes augstskolas, kā arī Igaunijas Zemessardzes jeb Aizsardzības līgas “Kaitseliit” pārstāvji un NATO spēku integrācijas vienības Latvijā (NFIU). Tikmēr Vidzemes Augstskolas Mediju studiju un žurnālistikas studiju programmas studenti mācību laikā radīja mediju klātesamības efektu, lai nodrošinātu situācijai atbilstošu kompetentās iestādes reakciju.

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes bataljonu kompandpunktu personālam mācību laikā bija iespēja trenēt sadarbības procedūras ar valsts un pašvaldību iestādēm, savstarpēji apmainoties ar informāciju un kopīgi plānojot rīcību militāra un hibrīdapdraudējuma gadījumā

Šīs mācības bija unikālas ar to, ka vienlaikus rīcību militāra apdraudējuma gadījumā plānoja visi mācībās iesaistītie dalībnieki. Tas praktiski nozīmēja to, ka bataljoni, saņemot informāciju par incidentu savā atbildības teritorijā, varēja sazināties ar visām kompetentajām un atbildīgajām iestādēm un apdraudējuma situāciju risināt.
Image
Zemessardze
Foto: Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes štābs

2.Vidzemes brigādes štāba priekšnieks pulkvežleitnants Roberts Innus, atskatoties uz aizvadītajām mācībām, uzsvēra, ka krīzes apstākļos visām pašvaldībām un dienestiem ir jāstrādā kopā un jāsaprot katra uzdevumi un funkcijas.

“Militārās krīzes gadījumā Zemessardze sniegs atbalstu iekšlietu struktūrām, bet var pienākt brīdis, kad mums būs visi resursi jānovirza aizsardzības uzdevumiem. Tādā gadījumā būs nepieciešams atbalsts no dienestiem un pašvaldībām, lai nodrošinātu atbalstu aizsardzības operācijām un vienlaicīgi nodrošinātu savas pamatfunkcijas. Paralēli paredzam vēl daudz citu lietu, ko mēs trenējām arī “Sudraba grifs” mācībās. Izspēlējām scenāriju, ka Latvijā ierodas NATO spēki, kam nepieciešama sarežģīta koordinācija, kamēr notiek cilvēku evakuācija no apdraudētajiem rajoniem, jāsniedz medicīniskā palīdzība un jārisina vēl virkne jautājumu.”
Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes štāba priekšnieks
pulkvežleitnants Roberts Innus

Apkopojot secinājumus pēc mācībām, 2.Vidzemes brigādes štāba priekšnieks norādīja uz iesaistīto pušu gūto izpratni, kā arī atzinīgi vērtēja mācību dalībnieku lielo atdevi, iesaistoties mācību incidentu risināšanā:

“Šāda veida mācības jāturpina rīkot, jo tiek gūts priekštats un pārliecība par katras  iestādes rīcību militāra apdraudējuma gadījumā. Arī valsts un pašvaldību institūcijas guva ieskatu Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes vienību darbībā, līdz ar to arī tiek veicināta izpratne par dažādu sadarbības procedūru nozīmi un būtiskumu,” norāda pulkvežleitnants R. Innus.

Viņš uzsver, ka mācībās tika gūtas vērtīgas atziņas, pie kā vēl jāpiestrādā, lai civilās aizsardzības plāni būtu pilnīgāki. Arī pašvaldībām ir savs mājas darbs - padomāt, ko darīt, ja pašvaldības vadītājs vai vietnieks nav pieejami, kurš tādā gadījumā uzņemas atbildību un spēj tālāk vadīt procesus, kā organizēt darbu krīzes apstākļos - kā nodrošināt sabiedrības informēšanu, koordinēt un iesaistīt nepieciešamos resursus.
Image
Zemessardze
Foto: Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes štābs ​

“Nebūs vienas pareizās atbildes vai receptes, bet šādi mācību incidenti liek padomāt, kā viens otru varam atbalstīt. Resursu ir daudz, bet jāsaprot, kā tos pareizi un efektīvi izmantot. Mācībās “Sudraba Grifs 2023” paralēli bataljonu komandpuktiem bija iespēja vingrināt procedūras gan hibrīda gan konvencionālā scenārija ietvaros. Un arī šeit ir gūtas vērtīgas atziņas, ko nākotnē mums kā Brigādei būtu jāpilnveido un jāattīsta,” tā R. Innus.

Arī mācību dalībnieki atzina, ka tika gūta izpratne par iesaistīto pušu rīcības būtiskumu militāra apdraudējuma gadījumā. Mācību laikā pašvaldības ar atdevi un precizitāti iesaistījās ceļu koordinācijā, izrādīja iniciatīvu, sazinoties ar bataljonu komandpunktiem, lai noskaidrotu vispārējo situāciju un dažādu mācību scenārijā paredzēto incidentu norises statusu.

Civilo sadarbības partneru iesaiste mācībās notika trīs posmos: sākotnēji dalībnieki tika iepazīstināti ar vispārējo mācību konceptu, otrajā posmā mācību dalībnieku klātbūtne bija būtiska mācību scenārija izstrādē, notikumu un incidentu plānošanā. Trešajā posmā jeb mācību aktīvajā fāzē –  notika situāciju risināšana, veicot reālu komunikāciju ar bataljonu komandpunktiem, norunājot un tiekoties ar atslēgas personām, plānojot civilā sektora atbalstu, lai bataljona vienībām nekas netraucētu pārvietoties un veikt savus uzdevumus.

Image
Robežsardze
Foto: Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes štābs

Madonas novada pašvaldības speciālists darba un civilajā aizsardzībā un ugunsdrošībā Roberts Kaļva piedalījās visos mācību posmos un norāda, ka  šādas mācības, iesaistot visus sadarbības dienestus, ir ļoti nepieciešamas.

“Tas ienes skaidrību, kā tiks organizēta sadarbība starp visiem dienestiem un pašvaldībām. Trenējoties mācību dalībnieki kļūst drošāki un zinošāki saziņā ar citiem sadarbības partneriem, veidojas izpratne par sadarbības principiem un to, kādas ir galvenās lietas, kas tiks lūgtas no partneriem un ar ko var rēķināties. Mācību laikā nostiprinājās pārliecība par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku augsto profesionālo līmeni, par katra karavīra un zemessarga augsto motivāciju,” viņš saka.

Šādi vingrinājumi sniedz iespēju trenēt un pilnveidot sadarbību ar civilajām institūcijām, veicinot iesaistīto pušu izpratni par veicamajiem uzdevumiem militāra apdraudējuma gadījumā. Cieši sadarbojoties militārajām vienībām un civilajam sektoram un sniedzot dažāda veida atbalstu, tiek stiprināta visaptveroša valsts aizsardzības sistēma Latvijā.

Dalies ar šo ziņu