Sākas NATO ikgadējās kodolreaģēšanas mācības "Steadfast Noon"

Militārās mācības (Papildināts)
Sargs.lv/Nato.int
B-52
Foto: Reuters/Scanpix

No 17. līdz 30. oktobrim NATO sabiedroto Gaisa spēki piedalās ikgadējās un iepriekš plānotajās mācībās "Steadfast Noon", kurās tiek pilnveidotas un pārbaudītas alianses kodolatturēšanas spējas.

Mācībās "Steadfast Noon" piedalās 14 valstis ar aptuveni 60 dažāda veida lidmašīnām, tostarp ceturtās un piektās paaudzes iznīcinātājiem, kā arī novērošanas lidmašīnām un ASV stratēģiskajiem bumbvedējiem “B-52”.

Mācību lidojumi notiks virs Beļģijas, Ziemeļjūras un Lielbritānijas, un kaujas ieroči vingrinājumā netiks izmantoti.

NATO paziņojumā presei norādīts, ka "Steadfast Noon" ir regulāras ierindas mācības, kas "nav saistītas ar kādiem pašreizējiem notikumiem pasaulē". "Steadfast Noon" katru gadu rīko cita NATO dalībvalsts, šogad tā ir Beļģija.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pagājušajā nedēļā Briselē notiekošajā alianses aizsardzības ministru sanāksmē norādīja, ka šīs mācības ir ikgadējas un plānotas kodolreaģēšanas, lai pārliecinātos, ka alianses kodolatturēšana ir efektīva, droša un uzticama. 

NATO jaunā Stratēģiskā koncepcija, ko sabiedroto valstu līderi apstiprināja šī gada jūnijā Madridē notiekošajā samitā, skaidri norāda, ka "NATO kodolspēju pamatmērķis ir saglabāt mieru un atturēt no agresijas". Tajā uzsvērts, ka “kamēr citviet pasaulē pastāvēs kodolieroči, tikmēr arī NATO paliks kodolalianse". NATO ir aizsardzības alianse, un tās mērķis ir atturēšana -  drošāka pasaule visiem, cenšoties radīt drošības vidi pasaulei bez kodolieročiem.

Dalies ar šo ziņu