Norvēģijas iznīcinātāji “F-35” kopā ar ASV bumbvedējiem aizvada mācības virs Arktikas

Militārās mācības
Sargs.lv/ac.NATO.int
F-35
Foto: Norvēģijas iznīcinātājs "F-35". Foto: Norvēģijas Karaliskie gaisa spēki

Norvēģijas Karalisko gaisa spēku reaktīvās 5. paaudzes lidmašīnas “F-35” pievienojās diviem ASV Gaisa spēku bumbvedējiem B-1B “Lancer”  gaisa spēku mācībās virs Arktikas. ASV bumbvedēju izvietošanas Eiropā iepriekš veikta, lai stiprinātu kolektīvo aizsardzību un drošību visā reģionā.

Bumbvedēji un iznīcinātāji gaisā veica kopīgu vingrinājumu, ko kontrolēja Norvēģijas gaisa atbalsta kontrolieri (JTAC). Sadarbība starp gaisa un sauszemes spēkiem, lai veiktu kopīgu misiju, ir galvenā sabiedroto spēja, kam nepieciešama pastāvīga prakse, lai trenētu un uzlabotu sakarus un procedūras. Tāpat svarīgi ir trenēt arī ASV stratēģisko virsskaņas bumbvedēju savietojamību ar pašlaik modernākajiem piektās paaudzes iznīcinātājiem “F-35”.

Kā saka NATO sabiedroto gaisa spēku komandieris ģenerālis Džefrijs Harrigians (Jeffrey Harrigian), bumbvedēju kaujas grupas operācija ne tikai veicina sadarbību  starp NATO sabiedrotajiem, bet arī uzlabo NATO spēju reaģēt uz potenciālajiem draudiem Arktikā. “Piektās paaudzes iznīcinātāju apvienošana ar tālas darbības trieciena spējām stiprina mūsu kolektīvo atturēšanu,” viņš saka.

Image
F-35
Foto: Norvēģijas iznīcinātājs "F-35". Foto: Norvēģijas Karaliskie gaisa spēki
Norvēģijas iznīcinātājs "F-35". Foto: Norvēģijas Karaliskie gaisa spēki

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka šī gada oktobra sākumā Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku bāzē Fairfordā ASV Bumbvedēju kontingenta izvietošanas operācijas ietvaros ieradās ASV stratēģiskie bumbvedēji B-1B ”Lancer”. Šādas operācijas ļauj ASV Gaisa spēkiem izvietot savu personālu un lidmašīnas NATO dalībvalstīs, tādējādi veicinot sadarbību ar sabiedroto gaisa spēkiem, sekmējot savietojamību un palielinot spēku gatavību.

ASV Gaisa spēku pavēlniecība Eiropā šādas operācijas veic kopš 2018. gada. Līdz šim šādu operāciju ietvaros Eiropā izvietoti bumbvedēji B-1B “Lancer”, B-52 “Stratofortress”, kā arī vēl nesen radariem neredzamie B-2 “Spirit”.

Dalies ar šo ziņu