Turcijā notiek NATO zemūdeņu glābšanas mācības “Dynamic Monarch/Kurtaran 2021”

Militārās mācības
Sargs.lv/mc.NATO.int
Zemūdene
Foto: Foto: mc.nato.int

No 12. līdz 24. septembrim Vidusjūras austrumu daļā pie Turcijas Aksazas Jūras spēku bāzes notiek NATO zemūdeņu glābšanas mācības “Dynamic Monarch/Kurtaran 2021”. Tajās, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, tiek trenētas prasmes glābt jūrniekus, kuri varētu būt iesprostoti nogrimušā zemūdenī. Mācības rīko Turcija, un tajās piedalās arī kuģi un personāls no Itālijas, ASV, Kanādas, Grieķijas un Spānijas bruņotajiem spēkiem.

Mācības “Dynamic Monarch/Kurtaran 2021” ir jau 11. NATO atbalstītā zemūdenes glābšanas (Submarine Escape and Rescue – SMER) vingrinājumu sērija, lai trenētu sabiedroto valstu glābēju un atbalsta personāla prasmes palīdzēt potenciāli jūras dzelmē esošā zemūdenē iesprostotiem karavīriem.

Šīs NATO vērienīgākās zemūdeņu glābšanas mācības, ko organizē NATO Starptautiskais zemūdeņu glābšanas birojs (ISMERLO) notiek kopā ar Turcijas Jūras spēku ikgadējām mācībām “Kurtaran”. Mācībās piedalās kuģi un personāls no Turcijas, Itālijas, ASV, Kanādas, Grieķijas un Spānijas.

Image
Zemūdene
Foto: mc.
Foto: mc.nato.int

Mācību aktīvajā jūras fāzē plānotas vairākas glābšanas operācijas, palīdzot atbrīvot nogrimušā zemūdenē iesprostotus cilvēkus. Mācību dalībnieki izmanto visus nepieciešamos papildlīdzekļus, kas mācības pietuvina reālai situācijai – gan ar tālvadību darbināmus glābšanas transportlīdzekļus, dekompresijas kameras, īpašas mediķu komandas un aprīkojumu. Vingrinājumos piedalās arī un īpaši apmācīti ūdenslīdēji.

NATO Starptautiskā zemūdeņu glābšanas biroja (ISMERLO) galvenais uzdevums ir koordinēt un organizēt sabiedroto palīdzības sniegšanu nelaimē nonākušai zemūdenei. Lai arī šī ir NATO militāra organizācija, tā fokusējas arī uz humāno aspektu, jo piedalās zemūdeņu glābšanas operācijās ne tikai tad, gan palīdzība nepieciešama NATO sabiedrotajiem, bet arī citām nelaimē nonākušām valstīm.

Image
Zemūdene
Foto: Foto: mc.nato.int
Foto: mc.nato.int

Iepriekš ISMERLO sniedzis atbalstu un ekspertīzi arī Argentīnas jūras kara flotes zemūdenes “Sanhuana” glābšanas darbos 2017. gadā un Indonēzijas flotes zemūdenei “KRI Nanggala” 2021. gada aprīlī.

Dalies ar šo ziņu