Britu helikopteri atbalsta Baltijas sabiedrotos mācībās

Militārās mācības
Sargs.lv
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Šī bija pirmā reize, kad sastrādājos ar Baltijas reģiona sabiedrotajiem un tā ir bijusi fantastiska pieredze,” tā intervijā portālam “Sargs.lv” pastāstīja Lielbritānijas armijas aviācijas korpusa helikoptera pilote kapteine Sūzena Finča Polija (Suzanne Finch Pawley). Piedaloties militārajās mācībās visās trīs Baltijas valstīs, NBS Gaisa spēku bāzes lidlaukā Lielvārdē viesojās Lielbritānijas helikopters “Agusta-Westland AW-159 Wildcat”.

Ārā ir izcili, lidošanai piemēroti laikapstākļi, kad Lielvārdes Gaisa spēku bāzē ierodas britu “Wildcat”. Piedaloties mācībās Igaunijā, “Wildcat” helikopteru apkalpes  adarbojas ar uzbrukuma helikpoteriem “Apache” un vietējiem tuvā gaisa atbalsta kontrolieriem (JTAC).

Kapteine S. Finča - Polija stāsta, ka “Wildcat” helikopteru galvenais uzdevums ir izlūkošana un mērķa identificēšana. Tālāk informācija tiek nodota sauszemes spēkiem, artilērijas brigādēm vai “Apache” helikopteriem.

“Mēs ar lāzeriem iezīmējām mērķus, bet no “Apache” tika palaistas “Hellfire” raķetes, trāpot mērķī ar mūsu lāzera palīdzību,” sacīja kapteine. Šī bija pirmā reize, kad viņa šādus vingrinājumus izpildījusi ārzemēs.

Kapteine S. Finča Polija arī stāsta, ka mācību ietvaros viņai izdevies sadarboties ar visu trīs Baltijas valstu tuvā gaisa atbalsta kontrolieriem.

“Mēs strādājām ar tuvā gaisa atbalsta kontrolieriem visās trīs valstīs – tas ir ļoti labi parādījis, ko savietojamības ziņā spējam paveikt kopā kā NATO,” viņa sacīja.
Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ir bijis fantastiski sastrādāties ar sabiedrotajiem Baltijā, esam piedalījušies mācībās visās trīs valstīs, tā stāsta kapteine S. Finča - Polija. “Redzēt, kā sabiedrotie strādā un kā varam strādāt visi kopā no savietojamības puses – kā runājam viens ar otru, kā viņi izpilda vingrinājumus un kā varam viņus atbalstīt.”

Nākamās nedēļas laikā Lielbritānijas helikopteri dosies uz mācībām Polijā, bet pēc tām atgriezīsies mājās.

No četriem Lielbritānijas “Wildcat” helikopteriem, kas mācību ietvaros uzturas Baltijā un ir izvietoti Igaunijas Amari Gaisa spēku bāzē, trijos helikopteros viena no diviem pilotiem ir sieviete.

“Šī ir pirmā reize, kad mūsu helikopteri šādā mērogā pārvietojušies Eiropā un Baltijas valstīs, kā arī pirmā reize, kad tie ierodas Latvijā,” komentē Lielbritānijas aizsardzības atašejs Latvijā majors Stīvens Hejs (Stephen Hayes). “Pavadītais laiks Baltijas valstīs viņiem radījis īstus izaicinājumus un devis vērtīgas zināšanas.”

“Viņu uzdevums bija integrēties ar sabiedrotajiem, lai, ierodoties dažādās pasaules daļās, viņi varētu veiksmīgi sastrādāties ar latviešiem, lietuviešiem un igauņiem, un pierastu pie šādas sadarbības,” uzsver aizsardzības atašejs.

Dalies ar šo ziņu