Militārajās mācībās pilnveido NBS un Daudznacionālās divīzijas štāba “Ziemeļi” savietojamību

Militārās mācības
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

No 14. līdz 28. aprīlim Ādažu poligonā notiek militārās mācības “Knight Lavard 21”, lai pārbaudītu un pilnveidotu Nacionālo bruņoto spēku savietojamību ar  Daudznacionālās divīzijas štābu “Ziemeļi” un sabiedrotajiem.

Mācību laikā Latvijas Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde Daudznacionālās divīzijas štāba “Ziemeļi” vadībā kopā ar Igaunijas Sauszemes spēku kājnieku brigādi, Lietuvas Sauszemes spēku Motorizēto kājnieku brigādi, kā arī Latvijā un Igaunijā izvietotajām NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupām trenēs un pārbaudīs komandvadības elementus un procedūru savietojamību kaujas apstākļos. Mācībās attālināti piedalīsies Dānijas 1. kājnieku brigāde.

Savukārt mācību norisi ar nodrošinājumu un personālu atbalstīs vairākas Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vienības, tostarp Gaisa spēki un Nodrošinājuma pavēlniecība.

Mācību laikā tiek stingri ievērotas Covid-19 izplatības ierobežošanai noteiktās drošības prasības un dažādu valstu karavīru fiziskā saskarsme mācību laikā nenotiek.

Jau ziņots, 2019. gada 8. martā Ādažu bāzē atklāja Daudznacionālo divīzijas štābu “Ziemeļi”. Štāba izveides mērķis ir uzlabot Baltijas valstu aizsardzību un stiprināt NATO kolektīvo atturēšanu un aizsardzību, nodrošinot komandvadības elementu Baltijas reģionā. Štāba uzdevumi ir aizsardzības plānošana, militāro mācību un aktivitāšu organizēšana un īstenošana, lai palielinātu iesaistīto valstu savstarpējo savietojamību un spēju kopīgi veikt aizsardzības uzdevumus. 

Latvija divīzijas štāba darbībai nodrošina virsniekus un administratīvo personālu štāba uzdevuma veikšanai, kā arī nepieciešamo infrastruktūru Ādažu bāzē. 

Daudznacionālā divīzijas štāba “Ziemeļi” komandieris ir ģenerālmajors Flemings Matiasens (Flemming Mathiasen).

Dalies ar šo ziņu