Šoruden Baltkrievijas teritorijā gaidāmas vērienīgās militārās mācības “Zapad 2021”

Militārās mācības
Sargs.lv/BelTA.by/LETA
Militārās mācības "Zapad 2017" Baltkrievijas teritorijā
Foto: Foto: Ramil Nasibulin/BelTA/TASS/Scanpix

Jau šoruden Krievija kopā ar Baltkrieviju rīkos kopīgās vērienīgas militārās mācības “Zapad 2021”, tā savā uzrunā Visbaltkrievijas Tautas sapulcē paziņoja autoritatīvais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Pēc A. Lukašenko teiktā, Baltkrievija turpinās pievērst īpašu uzmanību tālākajai bruņoto spēku attīstībai. “Baltkrievijai ir viena no labākajām armijām reģionā. Mūsu oponenti to apzinās. Tomēr šo statusu var saglabāt tikai paļaujoties uz efektīvu karavīru apmācību, modernu militāro ekipējumu, kaujas tehniku un infrastruktūru,” teica A. Lukašenko.

Kā norādīja Baltkrievijas autoritārais prezidents, viņa vadītā valsts arī turpmāk iesaistīsies kopīgās operācijās ar Krievijas un citu kolektīvās drošības līguma organizācijas valstu bruņotajiem spēkiem.

A. Lukašenko savā runā kārtējo reizi uzbruka NATO, vainojot gan organizāciju, gan tās dalībvalstis drošības situācijas pasliktināšanā Austrumeiropas reģionā. Saskaņā ar A. Lukašenko teikto, netālu no Baltkrievijas notiekošās NATO valstu bruņoto spēku mācības esot tiešā veidā vērstas pret Baltkrieviju un Krieviju.

“2021. gada rudenī mēs Baltkrievija savā teritorijā uzņems Baltkrievijas un Krievijas kopīgi rīkotās militārās mācības “Zapad 2021”. Vairums mācību operāciju notiks Baltkrievijas poligonos,” sacīja autoritārais līderis.

Minskā ceturtdien darbu A. Lukašenko režīma rīkotā Visbaltkrievijas Tautas sapulce.

Baltkrievijas demokrātiskā opozīcijas tās sasaukšanu kritizē, dēvējot par autoritārā līdera A.Lukašenko centieniem leģitimizēt varu pēc aizvadītā gada vasaras vērienīgajiem un vardarbīgi apspiestajiem protestiem, kuri sekoja kā sabiedrības atbilde uz masveidīgo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Forumā, kas ilgs divas dienas, piedalās 2700 cilvēki. Lielākā daļa delegātu ir deputāti, varai lojālo sabiedrisko organizāciju un darba kolektīvu pārstāvji.

Kā alternatīvu šim pasākumam baltkrievu opozicionārs Valērijs Cepkala paziņojis par Baltkrievijas Demokrātiskā foruma izveidi.

Šajā tīmekļa platformā pilsoņi var izteikt viedokli par dažādām tēmām un iniciēt jaunu jautājumu apspriešanu.

Savukārt opozīcijas medijs "Nexta Live" mudinājis Baltkrievijas iedzīvotājus Visbaltkrievijas Tautas sapulces norises dienās rīkot jaunas protestus.

Pēdējās Krievijas un Baltkrievijas kopīgi rīkotās vērienīgās mācības “Zapad” notika 2017. gadā. Lai gan toreiz Krievija un Baltkrievija paziņoja, ka tām ir aizsardzības raksturs, vērtējot pēc iesaistītā karaspēka, tehnikas un ieroču veidiem, virkne ekspertu uzskata, ka patiesībā tajās tika izspēlēts pilna apmēra konflikts ar tādu tehnoloģiski attīstītu pretinieku kā NATO alianse. Speciālisti arī norādījuši, ka mācību scenārijs drīzāk atgādinājis masīva uzbrukumu, nevis aizsardzības operāciju.

Dalies ar šo ziņu