Topošie jaunie virsnieki Ādažu bāzē trenējas taktiskās šaušanas nodarbību vadīšanā

Militārās mācības
Sargs.lv
kadeti
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti – topošie jaunie virsnieki – šonedēļ Ādažu poligonā trenējas kaujas šaušanā un to nodarbību vadīšanā. Kā stāsta Taktiskās šaušanas nodarbību vadīšanas kursa priekšnieks seržants Ritvars Ohnovskis, šis kurss sniedz gan teorētiskas, gan praktiskas iemaņas, kā arī attīsta topošo virsnieku līderības un vadīšanas prasmes.

Taktiskās šaušanas nodarbību vadīšanas kursa laikā kadeti mācās vadīt kaujas šaušanu, pārvietojoties pa noteiktu kaujas apgabalu, līdz ar to apmācības nav tikai no statiskām pozīcijām.

Seržants R. Ohnovskis stāsta – kursa pievienotā vērtība ir arī tā, ka kadeti vada nodarbības cits citam – kursa instruktori ir tie kadeti, kuri šo kursu pabeidza pagājušajā gadā, saņemot atbilstošu sertifikātu. Tādējādi topošie jaunie virsnieki trenē arī līderības un vadības prasmes, kuras viņiem vēlāk dienestā noderēs.

Image
kadeti
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Nacionālās aizsardzības akadēmijas Taktiskās šaušanas nodarbību vadīšanas kurss norisinās no 13. janvāra līdz 1. februārim. Pirmo nedēļu kadetiem notika teorētiskās nodarbības, savukārt šonedēļ Ādažu poligonā sākās praktiskā apmācība.

Apmācības notiek, ievērojot visas Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai noteiktās prasības. Kā norāda seržants R. Ohnovskis, laikā no 13. janvāra līdz 1. februārim kadeti dzīvo Aizsardzības akadēmijas kazarmās un nedēļas nogalēs uz mājām apciemot ģimenes nedodas.

Image
kadeti
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Jau septiņos no rīta kadeti izbrauc uz Ādažu poligonu, kur dienas laikā tiek novadītas vairākas taktiskās šaušanas nodarbības. Vēlāk, atgriežoties akadēmijas teritorijā, lai atkārtotu teoriju, tiek veikti vēl daži uzdevumi klasē. Savukārt praktisko nodarbību vadītājiem jāsakārto visa drošības dokumentācija, kā arī jāgatavo nākamo nodarbību plāni,” stāsta kursa priekšnieks.

Kursa laikā tiek pārbaudītas kadetu apgūtās zināšanas un praktiskās iemaņas, lai nostiprinātu spēju organizēt un vadīt taktiskās kaujas šaušanas nodarbības ar Nacionālo bruņoto spēku bruņojumā esošajiem ieročiem. Kadeti apmācību kursā izmanto “G-36” triecienšauteni un ložmetēju “Minimi”, tāpat katram vadam plānots treniņš, metot kaujas granātas.

Image
kadeti
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Kā norāda kursa priekšnieks, šāds kurss NAA apmācību programmā iekļauts vien nesen. Pirms tam akadēmiju absolvējušajiem jaunajiem virsniekiem šī specifiskā apmācība bija jāiziet izvēlētajās dienesta vienībās. Tagad absolventi turpmākajā dienesta vietā ieradīsies jau ar apliecinājumu par šāda kursa apgūšanu.

Jau ziņots, ka NAA kadetu kaujas šaušanas vingrinājumi notiek Ādažu poligonā un plānoti arī saskaņotā Garkalnes novada teritorijā apdzīvotas vietas “Suži” apkaimē. Karavīru pārvietošanās plānota gan ar kājām, gan ar autotransportu tikai pa koplietošanas ceļiem un mežu stigām, tāpēc Nacionālā aizsardzības akadēmija aicina iedzīvotājus nesatraukties, redzot mācību nolūkā pārvietojamies kadetus formas tērpos un ar ekipējumu.

Dalies ar šo ziņu